Deze Flemish Foodie trekt straks de deur dicht van zijn restaurant
Jason Blanckaert (rechts) beveelt iedereen zijn chef Gilles Bogaert (links) aan: ‘De keuken van J.E.F. was echt zijn keuken geworden.’ Foto: david van hecke

Met de andere Flemish Foodies, Olly Ceulenaere en Kobe Desramaults, is hij verantwoordelijk voor de culinaire vibe die al zes jaar in Gent hangt. Nu trekt Jason Blanckaert de deur van zijn restaurant J.E.F. dicht. ‘Ik heb nog nooit iets tegen mijn zin gedaan. Dit verhaal is verteld.’

Als jonge gast pakte Jason Blanckaert al een Michelinster in C-Jean in de Cataloniëstraat. Toen hij in de Lange Steenstraat J.E.F. opende, weigerde hij de eetgidsen. De rock-’n-rollchef wilde een bistro zonder sterrenstress. ‘Het is geworden zoals ik het wilde: een zaak met leuke klanten, zonder drempel. Altijd een goeie ambiance. Door mijn hart en buikgevoel te volgen.’

Maar Blanckaert is er niet de man naar om zijn hele leven hetzelfde te doen. ‘Als ik het gevoel krijg dat iets gaat beginnen tegen te steken, is het tijd om de stekker eruit te trekken. Door de twee Aroy Aroy-pop-ups kreeg ik de smaak van de Thaise keuken te pakken. Mijn broer Michael kookte Thais en ik was weggeblazen door de eenvoud en complexiteit. Dus wilden we samen doorgaan, samen Thais koken met een eigen identiteit.’

Afhaalconcept

De jongste maanden gingen ze op zoek naar een pand. ‘Maar dat is niet meer te doen in Gent. De huurprijzen swingen de pan uit. Als ergens een pand vrijkomt, staan meteen tien kandidaten voor de deur.’ Daarom besliste hij in de Lange Steenstraat te blijven en J.E.F. eind dit jaar definitief te sluiten.

Er is nog een andere reden: Blanckaerts echtgenote Famke werkt aan een eigen afhaalconcept en zou sowieso minder tijd hebben voor het restaurant. ‘Het is goed dat we elk ons project zullen hebben. Dat is beter voor de duurzaamheid van een relatie.’ (lacht)

Aroy Aroy wordt eerst drie maanden een pop-up. ‘Om te zien of het klikt tussen het pand en de Thaise keuken. En als dat het geval is, komt er, na een verbouwing, een écht Aroy Aroy-restaurant.’