Eupen redt in extremis punt tegen STVV na spectaculaire match
Foto: pn
De fans op Stayen hebben zaterdagavond waar voor hun geld gekregen. In een bijzonder spectaculaire confrontatie tussen STVV en Eupen werd het maar liefst 4-4, in de tweede helft vielen zelfs vier doelpunten in amper elf minuten. Eupen kon in extremis nog een punt redden, maar neemt door de winst van KV Mechelen tegen KV Kortrijk toch de rode lantaarn over. STVV komt op de voorlopige derde plek.

De 4-1-nederlaag van vorige week tegen Club Brugge had het vertrouwen bij STVV niet aangetast. Op Stayen speelden de Kanaries een gedisciplineerde match tegen stuntploeg Eupen, dat wel de eerste goede kans kreeg. Na een goede counter belandde de bal via Akram Afif bij Luis Garcia. De geplaatste schuiver van de Spanjaard vond de paal.

Eupen zag nog voor het halfuur Eric Ocansey geblesseerd afhaken. Het wegvallen van de snelle buitenspeler zorgde ervoor dat de tegenaanvallen van de bezoekers een stuk minder snedig werden. Daarbij wrong Lazare met zijn slordige passing twee veelbelovende counters de nek om.

Niasse in de fout

STVV kreeg daardoor iets meer vat op de partij. Op het halfuur werd Jonathan Legear wondermooi diep gestuurd en vervolgens onhandig neergemaaid door Eupen-keeper Babacar Niasse. Strafschop voor de Truienaars. Yohann Boli mocht ondanks zijn recente misser tegen Moeskroen opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Deze keer scoorde Fransman wel, al zat Niasse er met zijn lange benen nog bij. Nog voor rust was Eupen dichtbij de gelijkmaker. Lucas Pirard kwam goed uit om een vrije trap weg te boksen, maar in de herneming redde Jorge Teixeira met een ultieme tackle net voor de lijn.

Knotsgekke tweede helft

Toch kwam de verdiende gelijkmaker er vroeg in de tweede helft. Het was Mbaye Leye die na een lang uitgesponnen aanval van dichtbij een voorzet van Niels Schouterden - uitgefloten wegens ex-Kanarie – kon binnenwerken. Na de 1-1 was STVV even van slag, maar door een heerlijk afstandsschot van Samuel Asamoah kwam het opnieuw op voorsprong. Het bleek het startsein van een knotsgek kwartier. Nog geen minuut na de 2-1 stonden de bordjes alweer gelijk via Luis Garcia.

Eenmaal de Oostkantonners goed en wel uitgevierd waren, was het alweer raak. Na heel wat gerommel belandde de bal plots in de voeten van de vrijstaande Alexis De Sart. De Waalse middenvelder miste niet en scoorde van dichtbij de 3-2. Met zijn tweede van de avond leek De Sart zijn ploeg op een veilige marge te zetten, maar door goals in de slotfase van Fadlalla en Valiente gaven de Truienaars de zege alsnog uit handen.