Boete voor wegwaaiend papier
Foto: Foto Kurt
Wie zijn papier- en kartonafval niet goed vastbindt, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 120 euro. Want wegvliegend papier betekent alleen maar meer werk voor de ophalers en vuile straten. Daarom voeren verschillende Vlaamse afvalintercommunales dit najaar een campagne tegen al dat ‘waaivuil’.

Een stevige herfstwind op de dag dat het papier wordt op­gehaald, en het is van dat: over de hele straat verspreid liggen folders en oude kranten. Nog een regenbui erbovenop en al dat papier verandert in een vieze pap. 'Nochtans staat duidelijk vermeld in het politiereglement dat iedereen verplicht is om papier en karton buiten te zetten in goed gesloten kartonnen dozen of in een stevig samengebonden pak', zegt Fatima Boudjaoui van Fost Plus, dat verantwoordelijk is voor het sorteren en recy­cleren van afval.

De afvalintercommunales hebben het wel gehad met dit waaivuil. Bij het Vlaams-Brabantse Incovo bijvoorbeeld krijgen ze er nogal wat klachten over. 'Van burgers, maar ook van onze ­eigen ophalers', zegt Anne-Lise Deruysscher van Incovo. 'We verplichten hen om het rondvliegend papier zoveel mogelijk op te rapen. Maar dat betekent natuurlijk extra werk, en ze zitten al met een strakke timing.'

Tijd dus, vinden de intercommunales, om met de hulp van Fost Plus het waaivuil aan te pakken. 'Dat kan met flyers, wedstrijden, educatieve boekjes voor scholen of via de afvalkranten die de intercommunales verspreiden', zegt Boudjaoui.

Boete

Incovo gaat nog een stap verder. 'We stoppen in alle brievenbussen een folder met de aankondiging dat we dit najaar extra controles houden. Bij grove na­latigheid zullen GAS-boetes van 120 euro uitgeschreven worden', zegt Anne-Lise Deruysscher van Incovo.

In Gent kiezen ze voor een zachtere aanpak. De ophalers van Ivago laten het afval, ook papier en karton, gewoon staan als het niet wordt aangeboden zoals het hoort. “'Bewoners krijgen dan een briefje in de bus met de reden waarom het niet is mee­genomen, en eventueel gaat een gemeenschapswachter langs. Boetes worden maar zeer zelden uitgeschreven, wij sensibiliseren liever', zegt Koen Van Caimere van Ivago.

In grootsteden als Brussel en Antwerpen krijgen vooral winkeliers geregeld opmerkingen van de politie of van stadswachten, ook al is het voor die mensen vaak onbegonnen werk om alles samen te binden. 'We begrijpen dat, maar we kunnen ook niet toelaten dat het verkeer gehinderd wordt als alles gaat vliegen', klinkt het bij de Brusselse politie.