Amerikaans president Donald Trump heeft de dader van de aanslag in New York als 'een beest' bestempeld. Hij wil dat de dader de doodstraf krijgt. Eerder had Trump ook kritiek geuit op het systeem van de Diversiteit Visa. De dader van de aanslag kwam dankzij dat programma de VS binnen.

'De terrorist van NYC vroeg de IS-vlag op te hangen in zijn ziekenhuiskamer. Hij doodde 8 mensen en verwondde er 12. HIJ ZOU DE DOODSTRAF MOETEN KRIJGEN!', aldus Trump op Twitter.


Eerder had president Trump gemeld dat hij de dader naar Guantanamo Bay op Cuba wil laten sturen. 'We moeten harder zijn, we moeten intelligenter zijn en minder politiek correct', zei hij. 'We zijn zo politiek correct dat we niets durven doen.' Trump noemde de dader van de aanslag ook nog 'een beest'. 

De gevangenis van Guantanamo Bay werd opgericht na de aanslagen van 11 september 2001. Trumps voorganger Barack Obama wilde Guantanamo sluiten, maar slaagde daar niet in. Voor de huidige president zou het dus een geschikte bestemming kunnen zijn voor de Oezbeekse dader van de aanslag in Manhattan.

De verdachte van de aanslag, Sayfullo Saipov, is in verdenking gesteld voor terrorisme. De twee federale aanklachten die nu reeds zijn geformuleerd - geweldpleging en vernieling van voertuigen en steun aan een buitenlandse terroristische organisatie - stellen hem bloot aan levenslange opsluiting.
De procureur van Manhattan, Joon Kim, heeft al een procedure geopperd die toelaat de doodstraf te vorderen.

Green Card

De Verenigde Staten verloten elk jaar een aantal zogenaamde Green Cards. Dat zijn verbijfs- en werkvergunningen voor onbepaalde duur, voor nationaliteiten waarvan er weinig in de VS aanwezig zijn. Sinds 1995 kregen al 50.000 mensen op die manier een verblijfsvergunning. Miljoenen zijn elk jaar weer kandidaat.

De dader van de aanslag dinsdag in Manhattan, zou met die zogenaamde loterij in 2010 vanuit Oezbekistan de VS zijn binnengekomen. Senator Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, steunde de invoering van de loterij, en dat is president Donald Trump niet ontgaan.

De president wil overschakelen naar een op verdiensten gebaseerd systeem van migratie, ‘geen Democratische loterijsystemen meer. We moeten VEEL harder (en slimmer) worden’, zei Trump woensdagochtend op Twitter. Op die manier wil de president ‘de import van Europese problemen’ stoppen.