De vijf favoriete aandelen van Marc Leyder
Foto: rr
Marc Leyder,directeur beleggingsadvies Van Lanschot, houdt van de grote cups van Starbucks, de elektrificatie van Siemens, de vooruitziendheid van Allergan en heeft alle vertrouwen in X Fab en Valeo.

Starbucks

Het groeipotentieel van de keten met de grote koffiecups Starbucks zit vooral in de innovatiekracht. Nieuwe winkelformules (kleinere espressowinkels, drive-throughs), het digitale platform (Mobile Order & Pay-platform) dat meer verwerkingscapaciteit tijdens piekuren geeft en het succesvolle loyaliteitsprogramma zijn voorbeelden hiervan.

De groei uit overnames en partnerschappen zorgt voor een beweging van detail- naar groothandel. Hierbij zorgt kanaaldiversificatie voor groei door het oprichten van platformen als VIA, K-Cups en Nespresso (waar Starbucks-koffie verkocht wordt in cups). Ook worden verkoopkanalen als supermarkten, hotels en restaurants aangeboord om de Starbuckskoffie aan de man te brengen.

Starbucks, in eerste instantie koffieaanbieder in de VS, richt zich steeds meer op internationale mogelijkheden. Met name in China, India, Japan en Brazilië wil de onderneming flink uitbreiden. Wij zijn van mening dat de ‘best practices’ uit het thuisland VS succesvol uitgerold kunnen worden in deze landen. Naast extra omzet wordt zo ook het ‘concentratierisico’ in thuisland VS afgebouwd. Wij hanteren een koersdoel van 66 USD op Starbucks. Ten opzichte van de huidige koers biedt dat een opwaarts potentieel van 21%.

Allergan

De farmaceut - bekend van Botox - is bijzonder goed gepositioneerd voor groei dankzij een sterke productportefeuille en een goed gevulde ontwikkelingspijplijn. Blockbusters Botox en de verschillende fillers hebben een (omzet-)groeipotentieel van meer dan 10% per jaar.

Bovendien heeft Allergan minder last van prijsdruk dan andere grote farmaceuten. Dit komt omdat klanten contant moeten betalen voor esthetische producten zoals botox, in tegenstelling tot farmaceutische producten die worden betaald door zorgverzekeraars.

Allergan verkocht in 2016 zijn tak generieke medicijnen aan Teva. In de markt voor generieke geneesmiddelen woedt nu een felle prijzenslag. Het management van Allergan had hier dus een vooruitziende blik. Als onderdeel van de deal van 40 miljard dollar verkreeg Allergan een 10%-aandelenbelang in Teva. Teva is sinds begin dit jaar ongeveer 55% verloren en dat heeft ook gewogen op een aandelenkoers van Allergan. Onderliggend oogden de resultaten van Allergan nochtans wel goed. Zo werden de prognoses bijvoorbeeld de winst per aandeel en de omzet voor dit jaar verder opgetrokken.

Nadat de patentbeschermingsconstructie voor oogmiddel Restasis (≈ 10% van de omzet) werd verworpen, daalde het aandeel onlangs naar de laagste koers dit jaar. De verwerping maakt de weg vrij voor generieke alternatieven. Enige nuance is echter op zijn plaats. Allergan kan in beroep gaan tegen het besluit, een beslissing komt dan pas in 2019. Vervelend, maar wij zien de kwestie niet als een gamechanger. Allergan heeft een zeer interessante pijplijn en is aantrekkelijk gewaardeerd. Ons koersdoel voor Allergan bedraagt 273 dollar, wat een opwaarts potentieel betekent van 45%.

Wilt u vóór de publicatie van de nieuwe resultaten nog kopen dan is 31 oktober uw laatste kans. De Botox-fabrikant komt woensdag 01/11 voorbeurs met resultaten over het derde kwartaal. Maar wachten op de cijfers is natuurlijk niet verboden. Dit is geen kortetermijnbelegging.

Siemens

Siemens splitste de jongste jaren veel bedrijven af om te focussen op de kernopdracht: ‘slimme’ infrastructuur (o.a. gebouwen, elektriciteit) en geautomatiseerde fabrieken (robots, sensoren, software, ...).?Door het onderbrengen van divisies in aparte bedrijven werd een mooie portefeuille met beursgenoteerde participaties opgebouwd. Siemens evolueert dus richting holdingmodel, waarbij een ‘echte’ waarde op de verschillende onderdelen geplakt kan worden.

Siemens wil volop gaan voor digitalisatie, automatisatie en elektrificatie. De groep is een van de leidinggevende bedrijven in het segment van de ‘elektrificatie’, met de levering van complete gas- en stoomturbines, generatoren en energiemanagement. De groep verliet na de Duitse ‘Energiewende’ het segment van nucleaire en vervuilende energie en trok de kaart van gascentrales.

In het segment ‘automatisatie’ en zeker bij het bouwen van geautomatiseerde fabrieken is Siemens onmiskenbaar de nr.1 in de wereld. Siemens wil meer omzet draaien in de autosector, omdat de integratie van meer chips meer automatisatie vereist. Sinds de crisis in 2007 spendeerde Siemens al 15 miljard dollar aan (vooral Amerikaanse) softwarebedrijven. Het resultaat is een eigen besturingssysteem (MindSphere) specifiek voor industriële en elektronicabedrijven en de opkomst van IoT (toestellen en sensors die met elkaar in verbinding staan). Met deze software, data-analyse en een stukje hardware (vooral sensoren) bouwt de groep haar het kleinste divisie ‘digitalisatie’ verder uit. Het afgelopen boekjaar groeide deze divisie het snelst (+12%) en ook voor de komende jaren wordt een hoge enkelcijferige groei vooropgesteld (+8%). Ons koersdoel bedraagt 128 euro, wat een opwaarts potentieel betekent van 10%.

Naast het Europese Siemens kan u ook kiezen voor het Amerikaanse GE. Qua koersontwikkeling hinken de Amerikanen achterop en bovendien koopt u aan een eerder goedkope dollar.

X-FAB

Met X-FAB Silicon Foundries spelen we in op ‘de connected car’ en meer. Dit Belgisch bedrijf noteert sinds begin mei van dit jaar op de Parijse beurs. Het bedrijf produceert chips met een analoge of een ‘mixed signal’-component en is vooral actief in de industrie, medische en automotive toepassingen. Het gaat hier dus niet om pure ‘computerchips’, maar eerder om elementen die zeer schok- en warmte bestendig zijn en reageren op analoge signalen zoals warmte, druk, etc.

Hoofdaandeelhouder met ruim 61% is de holding Xtrion van het triumviraat Duchatelet/Chombar/De Winter. Het feit dat Melexis met liefst 34% van de omzet de grootste cliënt van X-FAB is, is dan ook geen toeval.

Toch is X-FAB meer dan enkel de productie-eenheid voor Melexis. Als de chips voldoende duurzaam zijn voor automotive toepassingen moeten ze ook voldoen voor medische toestellen en in de industrie.

Met de overname van het Franse Altis, aan een erg aanvaardbare prijs, heeft het bedrijf haar capaciteit sterk opgevoerd. Hierdoor kan het verder inspelen op de wereldwijde trend naar meer opdeling en specialisatie. In plaats van verticale integratie besteden grote bedrijven de productie van deelcomponenten meer en meer uit. Doordat X-FAB hier flexibel kan op inspelen, is het bedrijf in staat operationele margeste verdienen van zo’n 20%. Bedoeling is dit op te trekken richting 25-30%. Met het trackrecord van Melexis gaan we ervan uit dat het management in staat moet zijn om haar doelstellingen kan realiseren.

Het aandeel noteert licht boven de IPO-prijs van 8 euro. Op het einde van de zomer stond de koers onder druk omwille van tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar en het verlies van een cliënt in de telecommarkt. Maar dat is een sector die niet strategisch is voor het bedrijf. Van de koerszwakte maakte het management recent gebruik om haar belang op te trekken.

We zien deze ‘Insider buying’ als een duidelijke akte van geloof!

 

Valeo

De producent van auto-onderdelen Valeo SA is naar omzet gerekend binnen de sector de nr. 10 wereldwijd en de nr. 6 van Europa. De onderneming realiseert de helft van de jaaromzet (16,5 miljard euro in 2016) in Europa, circa 22 procent in de VS en 27 procent in Azië. Het bedrijf heeft meer dan 90.000 werknemers wereldwijd in dienst, beschikt over 155 productie-units en 58 research & development centra. Valeo fabriceert uiteenlopende auto-onderdelen, waaronder sensors, cruisecontrole systemen en dashboard-displays, maar ook start-stop systemen, verlichting, camera´s, koppelingen, kleppen, compressoren en koelsystemen.

Valeo investeert fors voor de toekomst. Het bedrijf met de slogan ‘smart technology for smarter cars’ besteedde in 2016 een bedrag van 1,5 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast werkt Valeo met verschillende partners nauw samen (waaronder Siemens, waarmee Valeo in een joint-venture zit) en doet het van tijd tot tijd overnames. De toekomst ziet er voor Valeo op middellange termijn behoorlijk rooskleurig uit.

Naast de ‘elektrische revolutie’ waar Valeo ook nu al van profiteert, heeft het bedrijf prima kaarten in handen om te profiteren van de tweede revolutie (de zelfrijdende auto). Op het vlak van ‘hardware’ heeft het Franse bedrijf binnen de grote producenten het breedste aanbod van productoplossingen als gaat over sensoren, camera´s en aanverwanten. Nu al zijn er al sensors en camera´s van Valeo terug te vinden in modellen van Audi, BMW, VW, Land Rover en Volvo.

Zoals altijd zijn er hier de nodige risico´s aan te wijzen. Zo rust de groei van Valeo voor een behoorlijk deel op de Europese markt en zou een vertraging van het herstel hier meteen voelbaar zijn. Daarnaast kan een toenemende concurrentiedruk vanzelfsprekend een risico vormen voor de realisatie van de doelstelling van een operationele marge van 9% in 2021. De forse volumevraag naar benodigdheden voor de zelfrijdende auto vormt evenwel een tegenwicht mochten de marges onder druk komen.