Toestel en abonnement van de werkgever wordt minder belast
Foto: Getty Images

Het privé-gebruik van toestellen van het werk wordt vanaf volgend jaar minder zwaar belast. De tarieven worden eenvormiger en duidelijker.

Wie een toestel van zijn werkgever krijgt, zal daar vanaf 1 januari 2018 een lagere belasting op moeten betalen. Dat blijkt uit een mededeling van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Voor een desktop of laptop bedraagt het zogenaamde ‘voordeel van alle aard’ 72 euro per jaar. Vandaag is dat 180 euro. Voor een internetverbinding in de privé-woning blijft 60 euro per jaar.

Het voordeel van alle aard wordt aangerekend omdat werknemers een toestel of abonnement niet enkel voor het werk gebruiken. Dat privé-voordeel wordt gezien als loon, en daarom belast in de personenbelasting.

Voor een tablet of smartphone wordt het voordeel van alle aard 36 euro per jaar. Voor een telefoonabonnement is dat 48 euro. Voor die twee laatste categorieën gold vandaag de werkelijke waarde. ‘Die lag zelfs bij de voordeligste rulings telkens hoger’, aldus fiscaal specialist Jef Wellens (Wolters Kluwer).

Realiteit

‘Met deze maatregel wordt het systeem eindelijk eenvormiger en duidelijker. De bedragen zullen ook beter afgestemd zijn op de realiteit’, aldus Van Overtveldt in een persbericht.

In de praktijk wordt bij veel werknemers geen voordeel van alle aard aangerekend voor de laptop omdat werkgevers het privé-gebruik officieel verbieden. Dat doen ze bijvoorbeeld door niet toe te laten dat werknemers eigen programma’s kunnen installeren. Daarbij wordt zelden gecontroleerd of het toestel niet voor privé-doeleinden gebruikt wordt.