Wie wil reizen, wordt maar beter Singaporees
De skyline van Singapore. Foto: REUTERS

Als het op reizen aankomt, zijn lang niet alle paspoorten gelijkwaardig. Ooit was een Europees paspoort behoorlijk veel waard, maar door een beslissing van Paraguay biedt een Singaporees paspoort voortaan de meeste mogelijkheden.

Singapore, officieel de Republiek Singapore, is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Maar volgens Passport Index heeft het land voortaan de eer het meest machtige paspoort ter wereld uit te reiken. Daardoor valt Duitsland van zijn voetstuk.

De Index rangschikt landen op basis van hoe probleemloos je met een paspoort van dat land de wereld rond kan reizen. Singapore - net als heel wat andere Aziatische landen - was al even in opmars, maar de beslissing van Paraguay om visumvereisten voor Singaporezen op te heffen, gaf uiteindelijk de doorslag.

Het is voor het eerst dat een Aziatisch land op nummer 1 komt te staan. Duitsland staat wel nog steeds op nummer twee, met een ‘visumvrije score’ van 158. De bronzen medaille wordt int tweeën gebeten door Zweden en Zuid-Korea.

België wordt in de Index op de vijfde plek geplaatst, naast landen als Nederland, Portugal en Luxemburg. Een Belgisch paspoort blijkt net iets machtiger dan een uit de Verenigde Staten, maar speelde in vergelijking met vorig jaar wel twee visumpuntjes kwijt.

Met een paspoort uit Afghanistan ben je dan weer het minst. Het land staat op de 94ste en laatste plaats in de Index, met slechts 22 visumpuntjes. Net erboven vind je Pakistan en Irak, en nog iets hoger Syrië.