Ziet uw Facebook-tijdlijn er binnenkort helemaal anders uit?
Foto: REUTERS

De sociale netwerksite Facebook test momenteel in Slowakije en Servië een nieuwe versie van zijn tijdlijn waarin alleen maar plaats is voor de berichten van vrienden en familie.

Facebook test op dit moment een nieuwe versie van de tijdlijn waarbij er twee overzichten zijn: Facebook News met nieuws van vrienden en familie en het nieuwe Facebook Explore. Het experiment begon vorige week in in Slowakije, Servië, Sri Lanka, Cambodja, Bolivia en Guatemala.

De test komt er volgens Adam Mosseri, vicedirecteur bij Facebook, op vraag van de gebruikers van de website. ‘Mensen zeggen ons dat ze posts van vrienden en familie makkelijker willen zien’, klinkt het op zijn blog. En dus kunnen Facebookgebruikers in de 6 landen voortaan kiezen tussen twee verschillende nieuwsoverzichten: news feeds en explore.

Onder news feeds verschijnen alle berichten van vrienden en familieleden, terwijl onder explore de berichten terechtkomen van pagina’s die u of uw vrienden leuk vinden. Enkel berichten waarvoor bedrijven betaald hebben, zouden nog tussen de berichten van vrienden en familieleden terechtkomen.

Dat is uiteraard vooral slecht nieuws voor heel wat bedrijven die actief zijn op Facebook. Volgens een Slowaakse journalist zagen nieuwssites in het land hun bereik via Facebook fors teruglopen omdat Facebookgebruikers in het land alleen de berichten van hun vrienden te zien kregen.

Volgens Facebook zijn er geen plannen om de test uit te rollen naar andere landen. ‘We willen vooral zien hoe gebruikers met deze verandering omgaan’, aldus Mosseri, die ook ontkent dat Facebook op deze manier uitgevers onder druk wil zetten om meer gesponsorde berichten op Facebook te posten.