Europees vrijwilligerswerk in de lift
Foto: JINT

Europees vrijwilligerswerk zit stevig in de lift. Dat blijkt uit cijfers van Jint, het coördinatieorgaan voor internationale jeugdprojecten. Vlaamse organisaties hebben dit jaar een kwart meer aanvragen ingediend voor projecten in Europese landen dan in 2016.

In 2016 werden er 156 aanvragen geregistreerd. Een jaar later is dat aantal gestegen tot 196. Ook het aantal jongeren dat Europees vrijwilligerswerk doet, neemt al jaren gestaag toe. Zo telde Jint in de periode 2011-2013 4.051 vrijwilligers, een cijfer dat in de periode 2014-2016 bijna verdubbelde naar 7.524. Ongeveer de helft zijn Vlaamse jongeren die naar het buitenland gaan. De andere helft betreft buitenlandse vrijwilligers die in Vlaanderen de handen uit de mouwen steken.

Jongeren kunnen dankzij Europese steun vrijwilligerswerk doen in EU-lidstaten, zonder dure reiskosten en met praktische omkadering van deelnemende organisaties. Zo doen Vlaamse jongeren bijvoorbeeld in Griekenland aan bosbrandpreventie of helpen Poolse jongeren aan de Vlaamse kust met de revalidatie van aangespoelde dieren. Zaterdag komen in Gent zo’n 1.500 Vlaamse jongeren samen om projecten van een 100-tal organisaties te ontdekken.

Europees vrijwilligerswerk zit al jaren in de lift. ‘Volgens ons heeft het succes te maken met naamsbekendheid’, zegt Sophie Van Daele van Jint. ‘Sinds 2014 vallen we onder het bekende Erasmus-project, en dat merk je in de cijfers. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de middelen stijgen. Vroeger moesten we al mensen weigeren omdat het geld op was.’

Europees geld voor reis en verblijf

Jongeren kunnen zich voor reis- en verblijfskosten beroepen op Europees geld. Zo ondersteunde de EU dit jaar Vlaamse jongeren voor een bedrag van 3.246.993 euro, een bedrag dat de komende jaren telkens met 10 procent zal stijgen.

Een inspanning die de Europese Unie wil opdrijven met het ‘Europees Solidariteitskorps’, dat in Gent werd voorgesteld. Hiervoor trekt de Europese Unie de komende 3 jaar nog eens 2,6 miljoen euro extra uit.