Het inroepen van artikel 155 van de Spaanse grondwet door de regering in Madrid voor het opschorten van de Catalaanse autonomie is de verwachte aflevering in de lopende crisis, maar is geen oplossing. ‘Die kan er alleen komen door gesprek en de dialoog aan te gaan’. Dat zegt Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek aan de UGent, op de jongste ontwikkelingen.

Veel hangt af hoe en op welke termijn de nieuwe toestand zal worden ingevuld. De regering Rajoy gaat de Senaat nu vragen om de Catalaanse regering af te zetten en binnen de zes maanden verkiezingen te houden.

‘Er is tijd gekocht met verkiezingen binnen zes maanden. Maar wat na die verkiezingen? Er zal in Catalonië nog steeds een sterk onafhankelijkheidsstreven zijn. Het is zaak snel vooruitgang te maken”, meent professor Vos, die wijst op risico’s op de langere periode. Daarom hoopt hij op verkiezingen in Catalonië voor het jaareinde. ‘Niemand zit te wachten op het ogenblik dat Spaanse soldaten door de straten van Barcelona trekken.’

Zonder externe bemiddelaar lijkt een oplossing moeilijk, meent professor Hendrik Vos. Ook al heeft de Europese Unie al meermaals aangeven die boot af te houden - de EU aanziet het als een intern, Spaans probleem - ‘toch zou het voor de EU-politiek niet goed zijn als pakweg een Braziliaan of een Amerikaan de Atlantische Oceaan oversteekt om die rol op te nemen. Misschien is dit iets voor een oud-politicus, iemand met ervaring in conflictbemiddeling’, aldus Vos.