‘Noord-Koreaanse kernwapens enkel op VS gericht’
Deze foto, verspreid door het Noord-Koreaanse persagentschap, zou een intercontinentale raket tonen. Foto: EPA

De Noord-Koreaanse nucleaire wapens zijn gericht naar de Verenigde Staten, en naar geen enkel ander land. Dat heeft een hooggeplaatste Noord-Koreaanse diplomaat vrijdag gezegd tijdens een non-proliferatieconferentie in de Russische hoofdstad Moskou.

‘We geloven dat de VS, en geen ander land, een nucleaire aanval op poten zou kunnen zetten’, aldus het hoofd van het departement van Noord-Amerikaanse zaken binnen het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui volgens het Russische staatspersagentschap TASS.

‘Ons nucleair programma en wapens zijn gericht naar de VS’, aldus de diplomaat. ‘Onze nucleaire respons zal gericht zijn tegen de VS, maar niet tegen eender welk ander land.’

Eerder bracht de Noord-Koreaans ambassadeur Kim In Ryong in een geschreven verklaring voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, al een soortgelijke boodschap. ‘Landen die de VS niet militair steunen, hebben niets te vrezen.’

Het steeds scherpere discours vanuit zowel de VS als Noord-Korea heeft de afgelopen maanden ook bij de bondgenoten van de VS Zuid-Korea en Japan de vrees doen toenemen dat er een nucleaire oorlog zou uitbreken met Noord-Korea.