‘Zagros’ wint op Film Fest Gent
Foto: rr

Met zijn regiedebuut ‘Zagros’ wint de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent.

Daarmee koos de internationale jury voor een Vlaamse film die het opnam tegen kleppers als ‘Call me by your name’ en ‘The killing of a sacred deer’.

Sahim Omar Kalifa gooide de voorbije jaren al hoge ogen met kortfilms als ‘Land of the heroes’ en ‘Baghdad Messi’, die wereldwijd op festivals in de prijzen vielen. ‘Zagros’ gaat over een Koerdisch gezin dat uit elkaar valt onder druk van de versmachtende tradities in Iraaks Koerdistan, maar ook geen lijm vindt in het leven in België.

Een herder staat machteloos wanneer zijn familie zijn vrouw verdenkt van overspel. Vrezend voor haar leven vertrekt ze met hun dochter. De man probeert in de onschuld van zijn vrouw te geloven en reist haar achterna, tot in België. Maar het verleden uitwissen blijkt moeilijker dan gedacht.

Financiële ondersteuning

‘Zagros’ komt in de cinema op 15 november. Aan de bekroning hangt een bedrag vast dat de distributeur kan gebruiken om de distributie en promotie van de film te ondersteunen. Een welkom cadeau voor dit indrukwekkende debuut.

Nog een film die zo’n ondersteuning krijgt, is het Italiaanse drama ‘A ciambra’ van Jonas Carpignano, dat de Georges Delerueprijs voor beste muziek kreeg.

Na de slotceremonie eindigde Film Fest Gent vanavond met de première van de Vlaamse film ‘Charlie en Hannah gaan uit’ van Bert Scholiers.