Matthias Casse zorgt voor eerste Belgische judogoud bij de junioren sinds Ulla Werbrouck
Foto: BELGA

Op het WK judo in Zagreb heeft onze 20-jarige landgenoot Matthias Casse zich tot wereldkampioen gekroond in de klasse - 81kg bij de junioren . Gabriëlla Willems (-70 kg) veroverde er na Lois Petit (-44 kg) en Mina Libeer (-57 kg) een derde bronzen medaille voor ons land.

Na 1 minuut in de extra tijd van de finale tegen de Rus Turpal Tepkaev pakte een nog frisse Matthias Casse uit met een bijzonder flitsende aanval, die beloond werd met een waza-ari en de wereldtitel. Daarmee werd de 20-jarige Antwerpenaar, nummer drie van de wereld, de verdiende winnaar want de Rus, vijfde op de wereldranglijst, kon hem nooit echt in gevaar brengen, terwijl Casse doorlopend in de aanval trok. De sparring partner van Dirk Van Tichelt toonde zich dit jaar ook al bij de senioren, toen hij in maart de Katowice Open won.

De hele dag straalde Casse veel zelfvertrouwen en kracht uit en op die manier kon hij met subliem aanvallend judo achtereenvolgens de Duitser Janosh Hunfeld, de Georgiër Luka Maisuradze, de Kirgeziër Erlan Sherov en de Italiaan Christian Parlati in het verlies duwen. Hij voelde zich daarbij prima gecoacht door Mark Van der Ham, de Nederlander die sinds het begin van het jaar de Belgische junioren onder zijn hoede heeft en die vorige maand op het Europees kampioenschap Jorre Verstraeten naar zilver loodste, donderdag Mina Libeer de weg naar brons aangaf en vrijdag dus Casse begeleidde naar zijn eerste wereldtitel.

Bij de -70 kg vocht Gabriella Willems, eveneens nummer drie van de wereld, zich probleemloos naar de halve finales, waarbij ze achtereenvolgens de Spaanse Maria Victoria Serrano Gonzales, de Française Agathe Devity en de Nederlandse Hilde Jager versloeg. De halve finale verloor ze met waza-ari van de Duitse Giovanna Scoccimaro, die later op de dag wereldkampioene werd. Maar in de kamp voor brons maakte onze landgenote binnen de minuut brandhout van de Japanse Remi Aoyagi. Met één gouden medaille, drie bronzen medailles, één vijfde plaats (Myriam Blavier -52 kg) en één zevende (Naoufal Ez Zerrad -60 g) werd het WK in Zagreb bijzonder succesrijk voor België en komt het op de vierde plaats op de medailletabel.

Het was al van in 1990 geleden dat er nog eens een landgenoot wereldkampioen werd bij de junioren. Met Christel Deliège en Ulla Werbrouck had België er toen twee. Voor een mannelijke gouden medaillewinnaar is het al teruggaan tot in 1986 met Johan Laats. .