Goffin laat zich verrassen in Antwerpen, Bemelmans wel naar halve finale
Foto: Photo News

Anticlimix op de European Open in Antwerpen: eerste reekshoofd David Goffin (ATP 10/N.1) heeft zich in zin kwartfinale laten verrassen door de jonge onbekende Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 122) . Goffin haalde in Antwerpen nooit zijn normale niveau en verloor uiteindelijk met 6-2, 6-7 (1/7) en 6-7 (4/7). Ruben Bemelmans is de zo de enige Belg in de halve finales in Antwerpen. Hij versloeg de hoger geplaatste Portugees Joao Sousa met 4-6, 7-6 (7/2) en 6-4.

Goffin begon uitstekend aan de partij. De Belgische topfavoriet gunde in de eerste set zijn minder ervaren Griekse opponent amper twee games. Maar in de tweede set zat de mot erin. De service van de Luikenaar draaide vierkant en hij maakte steeds meer onnodige fouten. In de tiebreak gaf Goffin het helemaal weg. Geen beterschap in set drie, waarin Goffin de knappe punten veel te vaak afwisselde met domme missers. Onze landgenoot leek een paar keer te ontsnappen aan het verlies, maar in de tiebreak was hij opnieuw duidelijk de mindere van de Griek. “In het begin speelde ik echt goed, vol vertrouwen. Ik heb kansen gehad, maar ze niet afgemaakt. Soms heb je van die dagen dat het niet lukt”, aldus Goffin. “Ik voelde me niet slecht. Antwerpen blijft een mooi tornooi. Maar ook al is dit niet het resultaat dat ik wilde, ik vind dat ik op de goede weg ben.”

Goffin laat zich verrassen in Antwerpen, Bemelmans wel naar halve finale
Foto: BELGA

Zaterdag neemt de 19-jarige Tsitsipas, die zich via de kwalificaties op de hoofdtabel plaatste, het om een finaleplaats op tegen de winnaar van het duel tussen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-26) en de Spanjaard David Ferrer (ATP-31), de nummers vier en vijf op de plaatsingslijst.

Het is de eerste keer dat Tsitsipas zich op een ATP-toernooi bij de laatste vier schaart. Hij staat ook nog maar voor de negende keer op de hoofdtabel. In zijn vorige acht ATP-toernooien ging hij er zeven keer in de eerste ronde uit en één keer in de tweede.

Goffin laat zich verrassen in Antwerpen, Bemelmans wel naar halve finale
Foto: BELGA

Sant in eigen land: Ruben Bemelmans staat eerste keer in halve finales ATP-toernooi

Ruben Bemelmans (ATP-98) heeft zich vrijdag voor het eerst in zijn carrière voor de halve finales van een ATP-toernooi geplaatst. Op het European Open in Antwerpen versloeg hij de Portugees Joao Sousa (ATP-61) in 2 uur en 22 minuten met 4-6, 7-6 (7/2) en 6-4.

Zaterdag neemt de 29-jarige Limburger het op tegen de winnaar van het Franse onderonsje tussen Jo-Wilfried Tsonga (ATP-17) en Julien Benneteau (ATP-93). Tsonga is het tweede reekshoofd op het hardcourt in de Lotto Arena.

Goffin laat zich verrassen in Antwerpen, Bemelmans wel naar halve finale
Foto: BELGA

Bemelmans verraste woensdag in de tweede ronde tegen het Australische derde reekshoofd Nick Kyrgios (ATP-20) en toonde vrijdag al snel dat ook Sousa de handen vol zou hebben. Dankzij een sterke eerste service kon hij tot 4-4 gelijke tred houden met de 28-jarige Portugees. Die profiteerde dan echter van een moment van twijfel bij Bemelmans om door de opslag van de Limburger te gaan.

In de tweede set kende Bemelmans dat moment van zwakte niet en kon hij het, gesteund door het thuispubliek, in de tiebreak afmaken. Ook in de beslissende derde set bleven Bemelmans en Sousa erg aan elkaar gewaagd, Bemelmans zou uiteindelijk slechts vijf punten meer scoren dan Sousa (105-100). In het zevende game liep het fout voor Sousa. De Portugees sloeg daarin twee opeenvolgende dubbele fouten. Bemelmans profiteerde optimaal en gaf de voorsprong niet meer uit handen, al moest hij daarvoor wel meerdere breakballen redden.

Tsonga: “Dat publiek voor Bemelmans zal supporteren heeft geen invloed op mij”

Met Ruben Bemelmans tegen Jo-Wilfried Tsonga krijgt de European Open in Antwerpen zaterdagmiddag al een voorsmaakje op de Davis Cup-finale. De Fransman gelooft niet dat de steun van het Belgische publiek voor Bemelmans in zijn nadeel zal spelen.

“Ik ben wel gewend aan een vijandige omgeving”, zegt Tsonga, de nummer zeventien van de wereld. “Maar in het tennis is het publiek fair, dus dat vormt geen probleem. De Belgische supporters zullen misschien een invloed op hem hebben, maar niet op mij.”

De Fransman omschrijft Bemelmans als een “relatief complete speler”. Zijn knieblessure lijkt verleden tijd, maar honderd procent vertrouwen heeft Tsonga er nog niet in. “Alles loopt zoals ik wil en vandaag voelde ik mij behoorlijk beweeglijk, maar ik blijf voorzichtig. De blessure is nog te recent om vergeten te zijn.”

Bekijk alle uitslagen hier.