19-jarige debuterende Belg kroont zich meteen Europees kampioen afvalling
Kersvers Europees kampioen Gerben Thijssen wordt gevierd door zijn collega’s. Foto: FDG

EK-debutant Gerben Thijssen is de nieuwe Europese kampioen afvalling. De 19-jarige Limburger dolde in het Duitse Berlijn als een volleerde pistier met de tegenstand en schonk België een eerste medaille op dit EK.

Thijssen trof het nochtans niet echt met de loting en moest helemaal achteraan beginnen aan de altijd hectische afvalling. Nadat een renner lek reed, volgde er een tweede start. Thijssen reed een prachtige wedstrijd en dolde als een volleerde pistier met de tegenstand. De Rus Maksim Piskunov werd los uit het wiel gespurt. De Portugees Rui Oliviera won brons.

De 19-jarige Limburger, die voor Lotto-Soudal U23 rijdt, was na afloop uiteraard zeer blij met zijn Europese titel. “Vorig jaar was ik in Parijs ziek van de stress en moest ik afhaken. Nu had ik alles onder controle. Dat de ploegenachtervolging niet bracht wat we er van verwacht hadden, moeten we er bijnemen. Dit is een jong team met groeipijnen. We mogen geen stappen overslaan en moeten gestaag groeien. Mijn olympische droom is met deze titel nog versterkt”, glunderde de sympathieke flapuit.

“Na de koers was het lastiger dan in de koers”, refereerde Gerben naar het gevecht met enkele Europese truien welke van zijn handtekening moesten voorzien worden. “Tijdens de opwarming was ik slecht, maar ik wist dat het in de koers goed zou komen. Een paar keer heb ik geflirt met de uitschakeling door gevaarlijk dicht bij de blauwe band te rijden. Het was link, maar dat hoort erbij in een afvalling. Kenny De Ketele stond in de bocht voor de finish en riep me toe dat de Rus kapot zat. Ik hoorde hem hijgen en wist dat het binnen was. Ik ben vol doorgegaan en de buit was binnen.”

“Tegen de verzorger had ik gezegd dat het vrijdag mijn dag zou worden. Niemand was in dit peloton rapper dan ik. Dit jaar ben ik enorm geëvolueerd en dat heeft verschillende redenen. Door WB-wedstrijden te rijden, werd ik sterker en kon ik een schat aan ervaring opdoen. Bij Lotto-Soudal U23 kreeg ik vertrouwen en meer verantwoordelijkheid. Ik kan steeds beter met de druk omgaan. Morgen rijd ik nog de individuele achtervolging. Ook in dat nummer wil ik mijn grenzen en mogelijkheden leren kennen. Tijd om te vieren is er niet echt. Maar zondag gaan we met de ploegmaats wel een feestje bouwen en een pintje drinken.”

Op de 200m vestigde Ayrton De Pauw een nieuw nationaal record. De oude besttijd van Eric Schoefs (Quito -Equador - 1995) 10.35 werd in de Velodrom in Berlijn van de tabellen gekegeld. De nieuwe besttijd is 10.268. Het Belgisch record over de 200m kon wel niet verhinderen dat De Pauw uit het sprinttornooi werd geknikkerd in de 1/16e finale. De Pauw begon op kop, maar was geen partij voor de Rus Yakushevskiy, die vorig jaar in Parijs Europees sprintkampioen werd. Zondag neemt De Pauw nog deel aan het keirintornooi.

Lindsay De Vylder verslikt zich in afvalling en verliest terrein

De Pool Szymon Sajnok won de afvalling, het derde nummer van het omnium, na een beklijvende strijd met de Franse wereldkampioen Benjamin Thomas. De jonge Deen Julius Johansen gaf ook nu geen krimp en eindigde knap vijfde. Lindsay De Vylder moest met de elfde plaats tevreden zijn. In het klassement zakt De Vylder van drie naar vijf, maar hij behoudt kansen op het erepodium. Na drie van de vier wedstrijdonderdelen, in de afsluitende puntenkoers kan er nog heel veel gebeuren, leidt Johansen met 110 punten voor Sajnok (94), Benjamin Thomas (92) en de Ier Felix English (88). De Vylder (84) volgt op een gedeelde vijfde plaats met de Spanjaard Albert Torres en de Italiaan Simone Consonni.

Trine Schmidt imponeert in puntenkoers, Annelies Dom trekt ten aanval

De Deense Trine Schmidt volgt de Nederlandse Kirsten Wild op als Europese kampioene puntenkoers. De Russische Guinaz Badykova en de Wit-Russische Tatsiana Sharakova mochten mee op het erepodium. Annelies Dom, die met Sharakova, de Noorse Anita Stenberg en de Tsjechische Jarmila Machacova met rondewinst flirtte, moest met de vijftiende plaats tevreden zijn. Sharakova, Stenberg en Machacova legden de brug naar het peloton, maar Dom slaagde er net niet in. Schmidt versierde dubbele rondewinst. Dom verloor in het heetst van de strijd een ronde.

Katie Archibald domineert achtervolging

De Poolse Justyna Kaczkowska legde de Britse uittredende kampioene Katie Archibald, net als vorig jaar in Parijs, het vuur aan de schenen. In de tweede wedstrijdhelft boog Archibald een achterstand om in een duidelijke voorsprong. Archibald volgt zichzelf op als Europese kampioene in de individuele achtervolging. De Italiaanse Silvia Valsecchi klopte de Nederlandse Annemiek Van Vleuten, een paar weken voordien nog wereldkampioene tijdrijden geworden in Bergen, in de strijd om het brons.