Catalanen houden symbolische bankrun
Caixa Bank verhuist het hoofdkwartier naar Valencia Foto: reuters
In het conflict over het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven hebben separatistische organisaties burgers opgeroepen om een ‘bankrun’ te plegen. De kans dat de banken daardoor omvallen is nihil: er wordt slechts een beperkt maar erg symbolisch bedrag afgehaald.

De Nationale Assemblee van Catalonië (ANC), een burgerinitiatief, en Omnium Cultural, een culturele organisatie, riepen donderdagnacht hun aanhangers op om massaal geld af te halen van de rekeningen van de vijf grootste banken. Dat protest komt er omdat Caixa Bank al aankondigde het hoofdkwartier weg te halen uit Catalonië. De actie moest in eerste instantie vooral vrijdagvoormiddag tussen acht en negen moeten plaatsvinden. ‘Haal het bedrag af dat je wil’, klonk het op Twitter. 

Maar al gauw werd daar door velen toch een specifiek bedrag op geplakt: 155 euro. Dat is niet toevallig gekozen: de 155 verwijst naar het Spaanse wetsartikel 155, waarmee de federale overheid de bevoegdheden van Catalonië kan terugschroeven. Deelenemers aan de actie postten daarop massaal beelden van hun bankbiljetten op sociale media

Een praktisch probleem is dat lang niet alle bankautomaten briefjes van 5 euro verdelen. Daarom halen sommigen 150 of 160 euro af, de bedragen die dichtst in de buurt liggen, of kiezen ze voor een overschrijving. Een enkeling koos als alternatief voor 1.550 euro.