500 baby’s moeten mysterie rond autisme ontrafelen
De UGent en de KU Leuven starten een uniek onderzoek om op grote schaal autismespectrumstoornis op ...
U verdient meer loon. Dat vindt u niet alleen zelf. Of uw vakbond. Of de linkse oppositiepartijen. Dat vindt ook de Europese Centrale Bank.
U verdient meer loon. Dat vindt u niet alleen zelf. Of uw vakbond. Of de linkse oppositiepartijen. Dat vindt ook de Europese Centrale Bank.
‘We zitten in een situatie waarbij centrale banken voor grotere loonsverhogingen pleiten’, zei Ewald Nowotny, gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank en lid van de raad van bestuur van de ECB, gisteren aan Der Standard.
Dat is een ommekeer van formaat. Zowel Jan Smets als zijn voorganger Luc Coene nam elke gelegenheid te baat om te waarschuwen voor te excessieve loonstijgingen, die onze concurrentiekracht zouden bedreigen.
Vraag die loonsverhoging niet voor uzelf, maar voor het algemeen belang
Dat beseft ook Nowotny. ‘Tot nu toe hebben centrale banken gewaarschuwd voor te hoge loonakkoorden. Vandaag is dat anders.’
Voor beleggers is de loonevolutie belangrijk om in de gaten te houden. Hogere lonen treffen hen rechtstreeks in de portefeuille. Als werknemers met een gevulder loonzakje huiswaarts keren, blijft er minder over voor de aandeelhouders. Maar ook onrechtstreeks worden ze getroffen. Als de lonen stijgen, kan de ECB de geldpersen trager doen draaien. Die stimulus is een van de aandrijvers van de huidige beurshausse.
Nowotny is geen zonderling bij de ECB. Er was in het verleden immers nog een goede reden om te pleiten voor loonmatiging: een te hoge inflatie. Maar nu de prijzen maar niet willen stijgen – ondanks de geldpersen die overuren draaien, is het consequent om net wel voor een loonstijging te pleiten. ECB-voorzitter Mario Draghi noemde lonen eerder al het belangrijkste deel van een duurzame stijging van de inflatie.
In normale tijden stijgen de lonen vanzelf als de economie aantrekt. Dat is de zogenaamde Phillipscurve. Als de werkloosheid zakt, dan vinden bedrijven minder snel werknemers en trekken ze de lonen op.
Maar dat verband is niet zo sterk meer, weet ook de ECB. ‘De Phillipscurve is niet stuk, maar hij is vlakker en het proces werkt trager’, zei Peter Praet in De Standaard. ‘De looninflatie komt er, wees gerust, maar het vraagt geduld.’ De cijfers lijken hem gelijk te geven. De vergoeding per werknemer stijgt in Europa, maar niet spectaculair.
Opmerkelijk is dat ook de vakbonden niet voluit de loonkaart trekken. Zo vraagt de Duitse metaalvakbond niet alleen een loonsverhoging, maar ook een werkweek van 28 uur. Om dat binnen te halen, zullen ze hun looneisen moeten milderen.
In elk geval kan u de oproep van Nowotny en Draghi slim inzetten bij de evaluatiegesprekken op het eind van het jaar. U vraagt die loonsverhoging immers niet voor uzelf, maar voor het algemeen belang.