Poetin: “Rusland weren van Winterspelen zou vernedering zijn… onder druk van Amerikaanse overheid”
Foto: AP

Vladimir Poetin heeft het mogelijk weren van Russische atleten op de Winterspelen van Pyeongchang “een vernedering voor Rusland” genoemd. De Russische president voegde er aan toe dat een ban nefast zou zijn voor de olympische beweging. Dat deed hij donderdag naar aanleiding van een conferentie in Sochi, waar de Winterspelen van 2014 plaatsvonden.

Vier maanden voor de start van de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zoekt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uit onder welke voorwaarden de Russen mogen deelnemen. Poetin vreest twee scenario’s: ofwel worden de Russen geweerd op de Spelen, ofwel nemen ze deel onder een neutrale vlag. Beide opties zouden volgens hem een vernedering voor Rusland betekenen.

De deelname van Rusland aan de Spelen kwam op losse schroeven te staan nadat de Canadese jurist Richard McLaren een institutioneel dopingschandaal aan het licht bracht. De Russen zouden onder meer tijdens de Winterspelen van 2014 met behulp van de Russische geheime diensten het gebruik van verboden middelen hebben proberen te verbergen door middel van fraude met urinestalen.

Het IOC heeft twee onderzoekscommissies opgericht om de zaak uit te klaren. Op basis van van hun bevindingen zal beslist worden over het lot van de Russische atleten. IOC-voorzitter Thomas Bach maant de commissies aan om nog voor het einde van dit jaar met resultaten te komen. Poetin meent dan weer dat “sponsors en televisiezenders die zelf onder druk van de Amerikaanse overheid staan” het IOC onder druk zetten om een Russische deelname aan de Spelen te voorkomen.