‘We moeten deze beelden blijven tonen’
Brent Stirton won de prijs Wildlife Photographer of the Year voor deze foto. Foto: Brent Stirton

Brent Stirton sleept met zijn foto de titel van Wildlife Photographer of the Year in de wacht. Hij is tevreden met de erkenning ‘omdat het aantoont dat dit een echt probleem is’. Het WWF is het met hem eens. ‘We kunnen niet anders dan deze beelden blijven tonen’, zegt woordvoerder van WWF België Koen Stuyck.

‘Herinnering aan een soort’, zo heeft de Zuid-Afrikaanse fotograaf zijn beeld genoemd. Een zwarte neushoorn ligt dood, nadat stropers hem hadden neerschoten om zijn hoorn eraf te zagen. ‘De realiteit is dramatisch’, zegt Stuyck. Zwarte neushoorns zijn bedreigd, omdat hun hoorns felbegeerd zijn in Azië.

‘Neushoorns zijn slechts een van de vele diersoorten die we aan een razend tempo aan het verliezen zijn. Ik ben dankbaar dat het probleem zo wordt aangekaart’, aldus Stirton.

'De foto zal veel aandacht krijgen', beaamt Stuyck. 'Hopelijk komt er ook meer aandacht voor het probleem.'

Elke dag worden volgens hem tientallen dieren afgemaakt. ‘Niet enkel neushoorns, ook olifanten worden afgeslacht. Dat is vaak nog gruwelijker, omdat ze het hele hoofd afhakken.’ Hij noemt internationale stroperij een groot probleem. ‘Vroeger was het kleinschaliger. Nu zitten er grote bendes achter, met veel kapitaal. De lokale wachters kunnen er niet tegenop.’

‘Verschroeiend effect’

De jury van de fotowedstrijd was erg onder de indruk van het beeld. ‘Deze foto had een verschroeiend effect op mijn jury’, zegt juryvoorzitter Lewis Blackwell. ‘Mensen walgen ervan, ze zijn geschokt, maar het trekt je wel binnen en je wilt meer weten. Je kan er niet aan ontsnappen, het confronteert je met wat er gebeurt in de wereld.’