Europese leiders zoeken vooruitgang in Brexit-gesprekken
Merkel, May en Macron op de Europese top in Brussel Foto: Photo News
Op de Europese top in Brussel hebben de Europese leiders de Britse premier Theresa May aangespoord om de Brexit-onderhandelingen vlot te trekken.

Volgens een Britse topfunctionaris drong May tijdens het diner aan op 'een gezamenlijke inspanning' om voort te bouwen op de positieve dynamiek die haar toespraak in Firenze op gang heeft gebracht. 'Er is een toenemend gevoel dat we moeten samenwerken om een resultaat te bereiken dat we kunnen steunen en verdedigen tegenover onze medeburgers', zo werd de conservatieve premier geciteerd. 

'Het was een goed verhaal, maar er waren geen nieuwe elementen', reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte na afloop. Rutte was één van de leiders die May in de loop van de dag al had aangemaand om 'veel meer duidelijkheid' te verschaffen over de belofte van de Britse regering dat ze de rekeningen van meer dan veertig jaar lidmaatschap zullen vereffenen. 

Duits bondskanselier Angela Merkel zegt dat er hoop is, maar dat de vooruitgang nog niet voldoende is om handelsgesprekken te starten. Ze suggereerde dat die gesprekken mogelijk in december kunnen plaatsvinden.

Ook andere Europese leiders lieten doorschijnen dat een doorbraak in december mogelijk is.

Theresa May zelf onderstreepte bij haar aankomst dat een akkoord over de rechten van de burgers belangrijk is. Ze wil vooruitgang boeken over de vrijwaring van de burgerrechten van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de Britten in de EU na de Brexit.

May ontkent dat de EU-onderdanen in het VK als pasmunt zouden worden gebruikt tijdens de onderhandelingen. ‘Ik kan het niet duidelijker zeggen: EU-burgers die vandaag wettelijk in het VK leven, zullen kunnen blijven’, aldus May. Ze belooft niet alleen zekerheid over hun verblijfsrechten, maar ook over hun gezondheidszorg, pensioenen en andere tegemoetkomingen.

Onvoldoende vooruitgang voor tweede fase

De Britse premier beloofde in Firenze 20 miljard euro om de Britse bijdrage aan de Europese begrotingen van 2019 en 2020 te voldoen, maar dat aanbod schiet volgens haar Europese collega's tekort.

De Europese leiders zullen vrijdag, zonder May, een stand van zaken van de onderhandelingen opmaken. Een doorbraak wordt niet verwacht, daarvoor slepen de onderhandelingen te veel aan. Verwacht wordt dat de 27 leiders officieel zullen besluiten dat de onderhandelingen niet voldoende vooruitgang hebben geboekt om de tweede fase van handelsgesprekken te openen.