Belgische laureaat bij Parijse architectuurwedstrijd
Foto: Bopro

De internationale wedstrijd ‘Inventons la Métropole du Grand Paris’ gaat op zoek naar projecten die de levenskwaliteit van de inwoners van grootstedelijk Parijs kan verhogen door onbenutte sites te herontwikkelen. Woensdagavond werden de 51 gekozen laureaten bekendgemaakt, waaronder ook een Belgisch bedrijf.

Parijs en haar banlieus tellen 7,5 miljoen inwoners verspreid over 131 gemeentes. Daarvan zijn er ruim vier miljoen aan het werk. Inventons la Métropole du Grand Paris - dat zichzelf omschrijft als de grootste Europese wedstrijd betreffende stadsplanning, stedenbouw en architectuur - werd vorig voorjaar uitgeschreven, als zoektocht naar projectontwikkelaars die het leven in en rond de stad kunnen verbeteren. Concreet gaat het om een vijftigtal sites.

Voor een van deze sites kwam na anderhalf jaar een Belgische kandidaat als winnaar uit de bus: de jury koos voor het project Triango van het Belgische Bopro Sustainable Investments (BSI) voor de site Triangle de Gonesse, een terrein tussen de luchthavens Charles de Gaulle en Le Bourget. Dat bedrijf, gespecialiseerd in duurzaam vastgoed, tekende in samenwerking met een aantal architectuurpartners een volledige nieuwe wijk uit op vijftien hectare grond.

Belgische laureaat bij Parijse architectuurwedstrijd
Belgische laureaat bij Parijse architectuurwedstrijd

In de wijk worden wonen, werken en vrije tijd gecombineerd. Het idee van de circulaire economie staat centraal en het is de bedoeling dat de milieuvoetafdruk zo klein mogelijk wordt behouden. Het materiaal dat gekozen werd voor de gebouwen (waarvan een groot deel volledig demonteerbaar zijn) moest aan twee belangrijke criteria voldoen: enerzijds zo energiezuinig mogelijk, anderzijds de mogelijkheid tot hergebruik.