‘May moet uitgaan van mislukken Brexit-onderhandelingen’
Theresa May Foto: EPA-EFE

Groot-Brittannië zal er niet in slagen om met Europa een akkoord te bereiken over een nieuw handelsverdrag voor na de Brexit. Het land zoekt daarom beter een alternatief voor de handelsakkoorden. Daarvoor waarschuwt een groep van Britse oud-ministers die tot het ‘leave’-kamp behoren in een open brief aan premier Theresa May.

Initiatiefnemer v is Owen Paterson, een partijgenoot van Maydie onder David Cameron nog staatssecretaris voor milieu was. Ook oud-ministers Nigel Lawson, John Redwood en Peter Lilley ondertekenden de brief. Ze verwachten dat de komende EU-top geen oplossing zal bieden, en vragen hun premier dan ook vanaf eind deze week naar een alternatief te zoeken

De auteurs schuiven een alternatief naar voor: May moet niet langer proberen zelf een akkoord te sluiten. Ze kan er maar beter van uitgaan dat Groot-Brittannië en de EU zullen moeten terugvallen op de algemene afspraken voor internationale handel, zoals die zijn afgesproken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WHO). ‘Het is onvermijdelijk dat we toch zullen eindigen met de WHO-regels’, klinkt het.

De Britten zouden er dan eenzijdig kunnen voor kiezen om geen heffingen op te leggen, om zo de Britse consumenten te beschermen.

Ook van de komende EU-top verwachten de schrijvers geen beterschap. ‘We moeten aanvaarden dat er niet gepraat zal worden over een nieuwe handelsovereenkomst. We stevenen onvermijdelijk op een overeenkomst binnen de WHO-regeling af, en we zouden ons daar dan ook best beginnen op voorbereiden. ‘