Jongeren werken vandaag gratis voor El Salvador
Foto: IF

Tijdens de Youca Action Day, die vandaag plaatsvindt en vroeger bekend was als de Zuiddag, kruipen meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar voor één dag in de kleren van beroepskrachten. Hun loon gaat dit jaar integraal naar een project in El Salvador. Maar waarom? En wat hopen ze ermee te bereiken?

  • Dit jaar gaat de opbrengst van de Youca Action Day naar een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en naar een aantal jongerenprojecten in België.

In El Salvador terroriseren bendes de straten, vrouwen worden mishandeld, en het moordcijfer is één van de hoogste ter wereld. Veel Colombiaanse kinderen en jongeren krijgen niet de kans om naar school te gaan. Hier probeert Youca iets voor te doen. Jolien Roelandt, medewerker van Youca, verduidelijkt.

Waarom besloten jullie om projecten van Trias te steunen, er bestaan toch al veel projecten voor het Zuiden?

Jolien Roelandt: ‘Wij kozen de projecten niet zelf. We contacteerden verschillende ngo’s (zoals Trias), die al initiatieven in het Zuiden hebben en waar wij dan mee op de kar springen.’

Wat heeft Youca, de voormalige Zuiddag, al concreet bereikt in het verleden?

‘Veel projecten zijn nu nog volop aan de gang. Bijvoorbeeld: Colruyt neemt nu cacao af van Nicaragua. Cacaoteelt in Nicaragua was vroeger vrij problematisch, het was voor de boeren enkel een bijkomende bron van inkomen. Dit kwam omdat er vrij veel ziektes voorkwamen op de bomen waardoor de opbrengst erg beperkt was. Door de steun van onder meer Youca heeft de cacaoteelt een echte boost gekregen in deze regio, waardoor deze boeren er nu een volwaardige bron van inkomen uit halen.

In Gaza hebben we er mee voor gezorgd dat jongeren toneel kunnen spelen zodat ze de oorlog even konden vergeten.’

Youca ondersteunt ook projecten in België, welke?

“Missing You”, een organisatie die rouwkampen organiseert in Vlaanderen, waarbij jongeren die een familielid of vriend(in) hebben verloren samenkomen om hun ervaringen te delen met leeftijdsgenoten. Zo kunnen ze dus beter omgaan met hun verdriet. Deze rouwkampen worden ook uitgezonden op de tv-zender Canvas onder de naam “Rouwkamp”.

Jongeren uit België en uit El Salvador komen ook samen en organiseren ook samen allerlei dingen.

Wat hoopt u met Youca te bereiken?

‘We willen vooral jongeren een stem geven en ingaan tegen het discours dat jongeren lui zijn. Ook in het buitenland heerst vaak het vooroordeel dat je aan jongeren niets hebt. Youca bewijst dat dat niet klopt.’

  • De auteur van dit artikel neemt zelf ook deel aan de Youca Action Day. Gijs Heynickx (16) studeert Humane Wetenschappen aan het Sint Augustinus-Instituut in Bree.