Dit zijn de relatietips van Jo Vandeurzen
Foto: MH

‘Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De Vlaamse overheid lanceert daarom tijdvoorjerelatie.be, een website met relatietips en informatie over relatieondersteuning.

Vandeurzen lanceerde eerder al donderdag date-dag, een campagne om koppels aan te moedigen hun relatie te koesteren en meer tijd te maken voor elkaar. De nieuwe tips staan vooral in het teken van hulp zoeken. ‘De preventieve boodschap blijft behouden, maar tijdig hulp vragen als het niet goed meer lukt, is minstens even belangrijk’, aldus de CD&V-minister.

Op de site tijdvoorjerelatie.be krijgen bezoekers daarom ook tips over verschillende zaken waar je binnen een relatie mee te maken krijgt. ‘Tools om je relatie goed te houden en ook met je partner de beste vrienden te blijven’, heet het. Een paar van de meest opvallende tips:

  • Ouderschap: Maak samen afspraken over praktische zaken: de opvang van je kindje, het huishouden, het werk
  • Seksualiteit: Praten over seks met je partner kan opwindend zijn. Maar het is soms niet gemakkelijk om een gesprek over seks te hebben. Hoe word je graag aangeraakt, welke seks wil je graag, welke standjes ... en wat zie je niet zitten?
  • Praten: Praten is ook luisteren. Vraag aan je partner wat hij of zij denkt en voelt, en luister er aandachtig naar.
  • Conflicten aanpakken: Luister naar wat je partner te vertellen heeft met de bedoeling zijn visie te begrijpen, en niet om hem/haar nog beter te kunnen aanvallen.
  • Tijd maken voor elkaar: Leg een afspraak vast in je agenda: kies je een vaste ‘(donderdag) date-dag’ of doe je elke week iets anders? Als het eens niet lukt, maak elkaar of jezelf dan geen verwijten.
  • Fit in je relatie: Als je lekker in je vel zit, heeft dat invloed op je relatie. Je straalt dat uit naar je partner. Train je veerkracht en maak jezelf én je relatie sterker.

Bij elk onderdeel wordt verwezen wat als je er samen niet aan uitraakt. Soms verwijzen die naar een instantie die specifiek advies kan geven, maar steeds ook naar hulp rond relaties, relatieproblemen en scheiding.