Vladimir Poetin krijgt dan toch een tegenstander bij de presidentiële verkiezingen van maart 2018. De Russische tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak heeft aangekondigd dat ze zich kandidaat stelt. Veel kans maakt de dochter van Poetins voormalige mentor echter niet.

In een video die ze woensdagavond online plaatste, laat de 35-jarige Sobtsjak weten dat ze haar recht zal uitoefenen om op te komen voor het Russische presidentschap. Volgens de Russische grondwet moeten kandidaten minstens 35 jaar oud zijn. ‘Ik besliste om dat recht te gebruiken, omdat ik tegen hen ben die zich anders kandidaat stellen.’

Sobtsjak, door Vogue ooit omschreven als de Russische versie van de Amerikaanse socialite Paris Hilton, is de dochter van Anatoly Sobtsjak, Poetins voormalige mentor. ‘Toen ik als 18-jarige studeerde aan de universiteit, werd Poetin president van Rusland. Kinderen die dat jaar geboren werden, zullen vandaag zelf gaan stemmen. Denk daar maar eens over.’

De tv-persoonlijkheid liet rechtstreekse kritiek op de huidige president voorlopig achterwege. Critici beweren dat ze door het Kremlin wordt gebruikt om de oppositie uit elkaar te spelen. Ze wordt vergeleken met Mikhail Prokhorov, die kandidaat was in 2012, maar Poetin nooit echt onder vuur nam en uiteindelijk kansloos verloor.

Poetin, die zich nog niet officieel kandidaat stelde, zou volgens de peilingen comfortabel winnen en zo aan zijn vierde ambtstermijn beginnen. Een belangrijke minderheid van de kiezers vindt Poetins beleid echter corrupt en kwam de voorbije maanden op straat bij protesten georganiseerd door dissident Aleksej Navalny. Die werd onlangs echter veroordeeld en mag daardoor niet deelnemen.