Puigdemont: 'Als Spanje autonomie afneemt, kunnen wij onafhankelijkheid uitroepen'
De Catalaanse minister-president Puigdemont Foto: EPA-EFE

De Catalaanse minister-president Puigdemont zal formeel de onafhankelijkheid uitroepen als Spanje de autonomie van de regio opschort. Dat heeft hij in een brief aan de Spaanse regering bevestigd. Het is nu afwachten wat Spaans premier Mariano Rajoy antwoordt.

'Als de (Spaanse, red.) overheid blijft weigeren om in dialoog te gaan en een repressief beleid blijft voeren, dan kan het Catalaans parlement, als die het als opportuun beschouwt, overgaan tot het stemmen over een formele onafhankelijkheidsverklaring', laat Catalaans minister-president Puigdemont weten in zijn brief aan Rajoy. Puigdemont kwam 10 minuten voor de deadline van 10 uur met die brief.

 

Puigdemont: 'Als Spanje autonomie afneemt, kunnen wij onafhankelijkheid uitroepen'
De Spaanse premier Rajoy en vicepremier Soraya Saenz de Santamaria Foto: EPA-EFE

Vorige week had Puigdemont in het Catalaanse parlement gezegd dat hij na het referendum op 1 oktober een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid uitstelde om de dialoog met de regering in Madrid kansen te geven. Madrid vroeg daarop om verduidelijking en wil weten of daarmee de Catalaanse onafhankelijkheid was uitgeroepen.

Taaie procedure

De Spaanse premier Rajoy riep Puigdemont woensdagmorgen op om de belangen van de Spaanse en Catalaanse bevolking voorop te stellen. Vicepremier Soraya Saenz de Santamaria bevestigde dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten als de separatistische leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid.

Met artikel 155 neemt Madrid de boel in Barcelona niet in een vingerknip over. Het is een taaie procedure die dagen kan duren.

‘De staat bedreigt ons met het activeren van artikel 155 van de grondwet, maar eigenlijk past ze dat al toe via de achterdeur’, zei de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva woensdag in Brussel. Hij noemde Jordi Sánchez en Jordi Cuixart politieke gevangenen. Die twee leiders van de separatistische Catalaanse beweging zijn dinsdag door de Spaanse politie preventief opgepakt voor opruiing.

Uitweg uit impasse?

Volgens Spaanse media zou de regering in Madrid evenwel bereid zijn Puigdemont een uitweg te bieden. Als hij donderdag aankondigt dat hij vervroegde verkiezingen uitschrijft in Catalonië, zou de Spaanse regering bereid zijn om artikel 155 van tafel te nemen.