Quebec keurt boerkaverbod goed
Foto: BELGAIMAGE

De Canadese provincie Quebec heeft een wet goedgekeurd waarmee gezichtsbedekkende kledij verboden wordt voor overheidswerknemers en burgers die gebruikmaken van overheidsdiensten. Een primeur in Noord-Amerika.

De goedkeuring van de wet is het sluitstuk van twee jaar werk door de liberale regering van Quebec. Ze wil er het belang van overheidsneutraliteit mee benadrukken. Hoewel gelijksoortige wetgeving in verschillende Europese landen al van kracht is, gaat het om de eerste van zijn soort in Noord-Amerika.

Het ging al om de derde poging om kledijbeperkingen op te leggen in Quebec. In 2010 werd een soortgelijk voorstel van de liberalen niet meer dan een agendapunt. Twee jaar eerder raakte een wetsvoorstel van de toenmalige separatistische overheid, die ‘zichtbare religieuze symbolen’ wouden verbieden, niet goedgekeurd.

Volgens critici viseert de wet moslimvrouwen, die soms een boerka of nikab dragen. Ze vrezen dat het debat over identiteit, religie en tolerantie door de goedkeuring flink zal aanwakkeren. Er wordt dan ook onderzocht of de beslissing alsnog ongedaan gemaakt kan worden door ’s lands Charter van Rechten en Vrijheden in te roepen.

De Quebecse minister van Justitie Stéphanie Vallée plant nu over de details van het verbod samen te werken met gemeenten, scholen en openbare zorginstellingen. ‘Openbare diensten moeten verstrekt en ontvangen worden door mensen met een herkenbaar gelaat, ten behoeve van de veiligheid, communicatie en identificeerbaarheid’, klinkt het. Ook aan verduidelijking rond het inroepen van mogelijke uitzonderingen zal worden gewerkt.