Jóhann Jóhannsson en Jef Neve winnen in Gent
Een beeld uit de film Arrival. Foto: rr
De IJslandse componist Jóhann Jóhannsson werd gisteren in Gent bekroond tot beste filmcomponist van het jaar. Hij kreeg de World Soundtrack Award voor zijn overdonderende muziek bij sciencefictionfilm Arrival.

Die soundtrack was eerder gediskwalificeerd voor de Oscars omdat hij, naast eigen composities, gebruik maakte van een bestaand werk, Max Richters ‘On the nature of daylight’. De regels voor de World Soundtrack Awards zijn daar minder strikt in.

Beste tv-componist is Rupert Gregson-Williams met zijn muziek voor The crown. De award voor beste song was voor ‘City of stars’ uit de musical La la land. Ontdekking van het jaar is Nicholas Britell, die de muziek schreef bij Oscarwinnaar Moonlight.

De award voor beste soundtrack bij een Belgische film ging niet naar Johnny Jewels blitse synthesizers bij Home, maar naar Jef Neves werk voor Sprakeloos van Hilde Van Mieghem.

Al deze winnaars wonnen nooit eerder een World Soundtrack Award. Tot slot ging er nog een oeuvreprijs naar David Shire, componist van The conversation, All the president’s men en Saturday night fever.