Bedrijven stappen langzaam af van papieren facturen
Foto: BELGA

De helft van de bedrijfsfacturen werd vorig jaar per mail bezorgd. Dat is al een pak beter dan vier jaar geleden, maar ons land bengelt in vergelijking met de rest van Europa nog altijd op de 14de plaats.

‘Jaarlijks worden er in ons land meer dan 1 miljard aan-en verkoopfacturen verstuurd en ontvangen. In 2012 werd nog meer dan drie vierde van die facturen per post bezorgd. Dat aantal is in 2016 teruggevallen tot een derde’, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick die de cijfers opvroeg bij minister van Middenstand Denis Ducarme (MR).

Langzaam maar zeker ruimen de papieren facturen plaats voor elektronische facturatie. ‘De helft van de facturen werd vorig jaar al via mail bezorgd’, stelt Dierick vast. ‘Een tendens die toe te juichen valt. Bedrijven zien de voordelen van e-facturatie: het is snel, efficiënt en duurzaam. De klanten kunnen ook sneller reageren en hun factuur betwisten.’

14de plaats in Europa

Hoera-berichten zijn weliswaar nog niet op hun plaats. In vergelijking met de rest van Europa staat ons land nog altijd maar op de 14de plaats wat betreft elektronisch factureren. Vooral de kleine KMO’s werken nog al te vaak met papieren facturen, terwijl de grote ondernemingen sneller de omschakeling maken.

‘Er liggen nog grote uitdagingen om de kleine ondernemingen, éénmanszaken en hun externe kleine boekhoudkantoren mee te krijgen’, zegt Dierick. ‘Maar we moeten ook denken aan de ouderen in onze samenleving. Het is belangrijk dat wie nog een papieren factuur wil ontvangen die mogelijkheid nog altijd krijgt.’

Toenmalig minister van Middenstand Willy Borsus (MR) vroeg aan zijn administratie een gedetailleerde studie over de moeilijkheden voor kleine ondernemingen om over te schakelen op e-facturatie. Die studie zou volgens zijn opvolger Ducarme ‘binnenkort afgerond moeten worden’.