Zanger The Tragically Hip overleden
Foto: REUTERS

Zanger en tekstschrijver Gordon Downie van de Canadese rockgroep The Tragically Hip is vannacht overleden. In mei vorig jaar werd bij Downie een kwaadaardige - terminale - hersentumor vastgesteld

De familie van Downie maakte het nieuws bekend via een boodschap op Twitter.

 

 

The Tragically Hip, vaak kortweg aangeduid als The Hip, was 30 jaar lang één van de meest succesvolle Canadese bands. Ook in onze contreien kon de band op een stevige schare fans rekenen.

The Tragically Hip brachten in hun lange muziekcarrière niet minder dan veertien studio-albums uit, twee live-albums en 54 singles. Hun muziek wordt omschreven als ‘donker en enigmatisch’.

Haar hoogtepunt kende de groep begin jaren 90 met platen als ‘Road Apples’, ‘Fully Completely’ en ‘Day For Night’. De al even excentrieke als charismatische voorman Gordon Downie en co beschikten over een ijzersterke livereputatie.

Nadat bekend raakte dat Downie een hersentumor had, trok de groep nog op een afscheidstournee.  In Kingston, aan het Ontariomeer, de plaats waar alles dertig jaar geleden begon, gaf The Tragically Hip in augustus vorig jaar zijn allerlaatste concert.

Onder het publiek in de uitverkochte zaal was ook de Canadese premier Justin Trudeau. De leden van 'The Hip' speelden dertig songs plus drie bisnummers. Het allerlaatste nummer was hun allergrootste hit - 'Ahead by a century'.