Soros: wilde weldoener of niet?
Foto: REUTERS

Naar het voorbeeld van Bill Gates stortte hefboomfondsmiljardair George Soros liefst 18 miljard in een stichting voor liefdadigheid. Waarom?

De Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros (87) schenkt liefst 18 miljard dollar aan zijn Open Society Foundation. Volgens The Wall Street Journal wordt de stichting met de transactie de op een na grootste liefdadigheidsorganisatie van de Verenigde Staten, na de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’.

Op het eerste gezicht geen grote verrassing. Samen met investeerder-miljardair Warren Buffet richtte Gates in 2010 Giving Pledge op, een forum waar intussen al 168 superrijken hebben beloofd het leeuwendeel van hun fortuin aan liefdadigheid te schenken.

Belasting op buitenlands vermogen

Maar het persagentschap Bloomberg zet vraagtekens bij de plotse gulheid van Soros. Die is wellicht deels te danken aan een forse belasting die eind dit jaar van kracht wordt in de VS. Die verplicht vermogensbeheerders en hefboomfondsen binnenkort om belastingen te betalen op alle ontvangen commissies van investeerders die hun geld plaatsten in buitenlandse belastingparadijzen.

In 2008 besliste het Amerikaanse Congres om het belastingvoordeel op offshore geld af te schaffen. Maar ze gaven vermogensbeheerders en hefboomfondsmanagers zoals Soros een overgangsperiode van tien jaar - tot 31 december 2017 - om het geld uit de belastingparadijzen terug te halen. Het betalen van belastingen daarop konden ze al die tijd uitstellen.

Taks van 39,6 procent

Volgens gegevens bekend bij de Ierse toezichthouders zou het Soros Fund Management, de investeringsmaatschappij die hij in 1969 opzette en inmiddels 26 miljard euro bevat, eind 2013 in totaal al 13,3 miljard euro aan uitgestelde belastingen op offshore kapitaal hebben gecumuleerd. Een bedrag dat in de jaren nadien wellicht verder is opgelopen.

Amerikaanse belastingexperten schatten dat vermogensbeheerders en hefboomfondsen in de VS minstens 100 miljard dollar in buitenlandse belastingparadijzen hebben staan. Een hefboomfonds of vermogensbeheerder dat zijn hoofdkantoor gevestigd heeft in New York, zoals Soros, zou daarop vanaf volgend jaar 39,6 procent belastingen betalen. Exclusief taksen opgelegd door de staat en de stad waarin het hoofdkantoor is gevestigd.

Om de forse belasting in de toekomst te vermijden en/of deels te compenseren, zouden vermogensbeheerders nu op grote schaal hun vermogen wegschenken aan stichtingen, meestal in eigen beheer, aldus het persagentschap Bloomberg.

Conflict met Orban

Soros werd wereldwijd bekend toen hij met succes speculeerde tegen het Britse pond. In 1979 begon de ex-Hongaar - die inmiddels naar de VS emigreerde - met filantropie. Toen vooral gericht op de communistische landen achter het IJzeren Gordijn. Met zijn ‘Open Society Foundation’ wil Soros, die zowel het nazisme als het communisme meemaakte, naar eigen zeggen bewust ‘open samenlevingen’ steunen.

Vandaag de dag steunt de stichting van Soros onder meer vluchtelingen, initiatieven op het gebied van volksgezondheid en voor de rechten van Roma. De laatste jaren kwam de superbelegger daardoor in conflict met zijn geboorteland Hongarije, waar de ultrarechtse premier Viktor Orban er alles aan doet om een universiteit die door zijn stichting wordt gesteund, te sluiten