Madrid bevestigt dat opschorting Catalaanse autonomie op tafel ligt
Foto: EPA-EFE

De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria heeft woensdag bevestigd dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten, als de separatistische leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid. De Catalaanse regering liet intussen weten dat er geen alternatief is voor onderhandelingen met Madrid.

De Catalaanse regering kreeg maandag nog van Spanje tot donderdag de tijd om officieel te stellen dat ze niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Als niet wordt voldaan aan de vraag van de Spaanse overheid, zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont de toepassing van het artikel 155 van de grondwet uitlokken, aldus de vicepremier. Dat artikel laat toe dat de autonomie wordt opgeschort.

Mmet ‘artikel 155’ neemt Madrid de boel in Barcelona niet met een vingerknip over. Het is een taaie procedure die weken kan duren. Het is een hele uitdaging voor de regering-Rajoy om uit te klaren wat kan en niet kan, en vooral: wat wenselijk is. De autonomie opheffen, is onmogelijk.

Volgens El País is de kans groot dat de financiën en het bevel over de Mossos, de Catalaanse politie, overgenomen worden. Her en der werd al geopperd dat Madrid verkiezingen zou kunnen uitschrijven in Catalonië. Volgens Spaanse grondwetsspecialisten is dat niet alleen een verregaande invulling van ‘artikel 155’. De vraag is ook of het politiek een slimme zet zou zijn.

'Geen alternatief voor onderhandelingen met Madrid'

'We need to talk! Er bestaat geen alternatief voor het opstarten van onderhandelingen met de Spaanse overheid.'  Dat heeft de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva woensdag gezegd in Brussel. Romeva hield een persconferentie voor de internationale media. Zijn standpunt was duidelijk: onderhandelingen tussen Madrid en Barcelona zijn in het belang van iedereen. 'Het probleem hier is echter het gebrek aan politieke wil bij de Spaanse overheid om te praten.”

Maar moeten die onderhandelingen noodzakelijk uitmonden in de onafhankelijkheid van Catalonië? Dat wilde Romeva niet met zoveel woorden zeggen. 'De uitkomst ligt niet op voorhand vast. Iedereen legt zijn eisen op tafel, dan gaan de onderhandelingen van start. Zo werkt politiek. Wij willen praten over het feit dat meer dan 2 miljoen Catalanen zich uitgesproken hebben voor een Catalaanse republiek, dat is onze eis. Maar de Spaanse overheid komt maar niet met een alternatief voorstel.” Mogelijke alternatieven voor onafhankelijkheid, zoals meer autonomie voor Catalonië, noemde Romeva niet.

Terwijl de Spaanse regering bevestigde dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten als de Catalaanse leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid, maakte Romeva duidelijk dat zijn regering niet van plan is in te binden. Het is dan ook koffiedik kijken wat er donderdag precies zal gebeuren.

'De staat bedreigt ons met het activeren van artikel 155 van de grondwet, maar eigenlijk past ze dat al toe via de achterdeur”, zei Romeva. Dat hijzelf of Catalaanse minister-president Carles Puigdemont afgezet worden of achter de tralies vliegen, is volgens hem een mogelijkheid.

Romeva zei nog elk aanbod voor bemiddeling in dank te aanvaarden, maar benadrukte dat ook Madrid open moet staan voor hulp van buitenaf.