Chinese president opent negentiende partijcongres
Op het partijcongres blikt president Xi Jinping terug op zijn eerste vijf jaar als staatshoofd. Foto: REUTERS
De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag het 19de nationale congres van de Communistische Partij geopend met een toespraak. Daarin blikte hij terug op zijn eerste vijf jaar als staatshoofd, maar hamerde hij ook op toekomstige uitdagingen. Zo moet de 'ondermijning' van de partij vermeden worden en moeten 'onevenwichtigheden' in de Chinese economie worden opgelost.

In zijn speech wees Xi onder meer op zijn verwezenlijkingen rond armoedebestrijding, de hervorming van het leger, en zijn grootschalige anticorruptiecampagne. Daarna blikte hij vooruit en waarschuwde hij voor de 'ondermijning' van de Communistische Partij. 'We moeten alles verwijderen dat de zuiverheid van onze partij ondermijnt en ons ontdoen van elk virus dat de gezondheid van onze partij uitholt', luidde het onder meer. In de Chinese economie moeten ook enkele 'acute problemen door onevenwichtige en inadequate ontwikkeling' worden aangepakt.

Daarnaast gaf de president aan dat China zich steeds meer opent voor de wereld. 'China zal zijn deuren voor de wereld niet sluiten. We zullen enkel meer en meer open worden', luidde het. Concreet wil hij transcontinentale handel aanzwengelen en het infrastructuurnetwerk verbeteren om de verbinding met het land te verbeteren.

Politbureau

Op het vijfjaarlijkse partijcongres, dat een week zal duren en waaraan 2.300 leden deelnemen, worden de leden van het Centraal Comité gekozen. Dat kiest dan op zijn beurt wie er in het Politbureau mag zetelen, het almachtige uitvoerende orgaan van de partij, waarin onder anderen de president zetelt. In de aanloop naar het congres schroefde de overheid de (online) censuur op en gelden zware veiligheidsmaatregelen.

Chinese president opent negentiende partijcongres
In de aanloop naar het congres schroefde de overheid de (online) censuur op en gelden zware veiligheidsmaatregelen. Foto: AFP

Het 19de partijcongres is erg belangrijk omdat een groot deel van het Centraal Comité en het Politbureau vervangen moet worden. Veel van de leden hebben de maximumleeftijd bereikt, of waren het slachtoffer van de grootschalige anticorruptiecampagne van Xi. Zo gaan naar schatting 200 leden van het Comité - dat momenteel uit 376 leden bestaat - op pensioen, terwijl er 38 het slachtoffer waren van de anticorruptiecampagne. In het 25-koppige Politbureau zullen naar verwachting 10 tot 11 leden zich terugtrekken.

Bondgenoten benoemen

Nog belangrijker is echter het staande comité van het Politbureau, het allerhoogste orgaan in de Chinese politiek. Dat bestaat uit zeven leden, inclusief de president. Daarvan zullen er 4 of 5 vervangen moeten worden wegens hun leeftijd. President Xi heeft nu dus de kans om zich te omringen met meer bondgenoten, om zo genoeg steun te vergaren om grote hervormingen door te voeren en zijn opvolging in 2022 te verzekeren.

Verwacht wordt dat Xi zijn macht dus zal vergroten en zijn stempel zal drukken op China, om zo tot de grootste drie leiders gerekend te worden, naast Mao Zedong, stichter van de Volksrepubliek China, en Deng Xiaoping, die grote economische hervormingen doorvoerde en de markten openstelde.

Chinese president opent negentiende partijcongres
Foto: REUTERS
Chinese president opent negentiende partijcongres
Foto: REUTERS
Chinese president opent negentiende partijcongres
Foto: AFP
Chinese president opent negentiende partijcongres
Foto: AFP