Zo maak je met iOS 11 snel een pak ruimte vrij
Foto: mvdv
Zit je iPhone of iPad weer eens tjokvol? iOS 11 biedt flink wat nieuwe mogelijkheden om wat vrije ruimte te creëren.

Een van de meest voor de hand liggende manieren om een propvolle telefoon of tablet weer wat lucht te geven, is het verwijderen van (grote) apps die je niet zo vaak gebruikt. Tot voor kort werden daarbij helaas ook álle gegevens van zo’n app naar de eeuwige jachtvelden gestuurd: denk aan allerlei voorkeursinstellingen, video- of geluidsopnames, de geschiedenis van je activiteitentracker, highscores van games, et cetera.

Wel de app, niet de data

Een nieuwe functie in iOS 11 lost dat probleem voor je op. Niet alleen kan je apps (tijdelijk) weggooien mét behoud van alle documenten en gegevens, het besturingssysteem doet dit desgewenst zelfs automatisch voor je. Ga hiervoor via de Instellingen naar Algemeen, iPhone opslag en activeer daar de optie Ruim apps op. Je krijgt meteen te zien hoeveel opslagruimte er door de ingreep vrijkomt – in ons geval liefst 2,26 GB.

Je kan je apps ook individueel verwijderen met behoud van alle data. Ga hiervoor opnieuw naar iPhone opslag, scrol een stukje naar beneden, en bepaal welke toepassing(en) je de komende tijd niet dringend nodig hebt. Voor alle duidelijkheid: wanneer je je apps op de klassieke manier wegkiepert (het icoontje ingedrukt houden, gevolgd door een klik op het kruisje), dan ben je alle gegevens van de app wél kwijt.

Gesprekken en bijlagen wissen

iOS 11 biedt nog twee andere manieren om ruimte terug te winnen, maar om ze allebei in beeld te brengen moet je – onder iPhone opslag, Aanbevelingen – wellicht eerst even op Toon alles klikken. Methode één omvat het verwijderen van oude gesprekken, waarmee je berichten en bijlagen weggooit die meer dan een jaar geleden ontvangen of verstuurd zijn. Op ons testtoestel leverde deze ingreep een besparing van 387 megabytes op.

Of iets minder drastisch: gooi enkel de bijlagen weg die je ooit via de Berichten-app hebt ontvangen of verzonden, zodat de tekstboodschap behouden blijft. Klik hiervoor op Bekijk grote bijlagen en zet een vinkje bij de attachments (meestal foto’s) die je niet per se wil behouden.