Enkel bikkelharde IS-kern vecht nog voor Raqqa
Chaos en veel emotie tijdens de evacuatie van de burgers die jarenlang gegijzeld werden door IS. Foto: r
In de nacht van zaterdag op zondag heeft een groot deel van de IS-strijders die zich nog in het Syrische terreurbolwerk Raqqa verschansten, de stad verlaten. Enkel een beperkt aantal buitenlandse IS-strijders weigeren zich over te geven.

De  Syrisch-Koeridsche militie YPG stelde zaterdagochtend al dat de Syrische stad, die als hoofdstad van het Kalifaat geldt, mogelijk zondag eindelijk helemaal bevrijd kan zijn van de jihadisten. De voorbije 48 uur hebben meer dan 150 IS-strijders zich overgegeven en zijn ze uit de stad vertrokken, zo zegt de internationale coalitie tegen IS. Tijdens de evacuatie werden ongeveer 400 burgers, die in het verleden meermaals als levend schild werden gebruikt, vrijgelaten. 

Ondanks het grotendeels succesvolle akkoord met Omar Alloush, een lid van de Burgerraad in Raqqa, die de stad moet besturen na de bevrijding, blijft een bikkelharde kern van Islamitische Staat achter in Raqqa. De groep, die voornamelijk uit buitenlandse strijders bestaat, weigert zich over te geven. 'Wij zullen geen medelijden tonen in deze allerlaatste strijd', klonk het bij de Amerikaanse autoriteiten aan persagentschap Reuters. 'Wat nog rest van de terreurgroep, zal uitgerookt worden.' 

Hoofdstad van Kalifaat

Raqqa werd in 2014 uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat van IS. De voorbije maanden werd de stad massaal bestookt door de internationale coalitie. De strijd heeft een zware tol bij burgers geëist.

Als de stad wordt heroverd, betekent dat een grote overwinning in de strijd tegen terreurgroep IS. Eerder dit jaar werd de groep al verdreven uit de Iraakse stad Mosul, waar wantrouwen heerst en de bergen puin nog steeds niet zijn opgeruimd.