Brussel voert mystery calls in
Foto: Peter Hilz

Het Brussels Parlement heeft groen licht gegeven voor mystery calls. Vanaf 1 januari 2018 kunnen werkgevers zo gecontroleerd worden of ze niet discrimineren bij hun aanwervingen.

Met mystery calls wil de Brusselse regering discriminatie aanpakken. De anonieme praktijktests kunnen wel alleen worden uitgevoerd na klachten waarbij er sterke aanwijzingen zijn dat er binnen het bedrijf discriminerende activiteiten plaatsvinden. De techniek kan dus niet overal blind worden toegepast.

Enerzijds worden praktijktests mogelijk waarbij twee gelijkaardige sollicitaties naar een bedrijf worden gestuurd, de ene met een autochtone naam, de tweede met een naam van vreemde afkomst. Anderzijds zal anoniem bij een onderneming kunnen worden getest of zij wil ingaan op discriminerende wensen van een klant, zoals het niet sturen van Noord-Afrikaanse of Arabische poetsvrouwen.

Dat er een probleem van discriminatie bestaat in het Brussels Gewest, blijkt uit de cijfers: de werkgelegenheidsgraad van mensen met een Belgische oorsprong ligt met 71 procent gevoelig hoger dan die van mensen met een andere Europese afkomst of uit het Midden-Oosten (lager dan 35%). Van de 55-plussers is 44 procent aan de slag tegen 78,5 procent in de leeftijdscategorie 25-54 jaar.

De federale regering werkt aan eenzelfde systeem dat in heel het land geldig is.