Lost u het raadsel van de eeuwenoude tempel op?
Foto: AP

Hersengymnastiek houdt u jong en scherp. Daarom publiceert De Standaard voortaan op zondag een raadsel dat uw brein doet tintelen. Vandaag mag u op bezoek gaan in een tempel in India.

Er was eens een eeuwenoude tempel in India waarin drie goden huisden, die er exact hetzelfde uitzagen.

De drie goden waren de God van de Waarheid, die altijd de waarheid sprak, de God van de Leugen, die altijd loog en de God van de Diplomatie, die soms de waarheid sprak en soms loog.

Pelgrims kwamen van alle uithoeken van de wereld naar de tempel om een antwoord te krijgen van de goden op hun vragen. Maar er zat een grote adder onder het gras. Aangezien de goden er exact hetzelfde uitzagen, waren de gelovigen niet zeker aan welke god ze hun vraag moesten stellen om de waarheid te horen.

Op een dag bezocht een zeer wijze man het heilige monument. Hij stelde slechts één vraag aan elk van de goden, die naast elkaar zaten: ‘Welke god zit in het midden?’ De god links, in het midden en rechts antwoordden respectievelijk God van de Waarheid, God van de Diplomatie en God van de Leugen. Met dat antwoord loste de wijze man het mysterie van de tempel op en ontmaskerde hij de ware identiteit van elk van de aanwezige goden.

Weet u hoe hij dat deed en welke god waar zat? Klik hier voor het antwoord

De God van de Diplomatie zit links, de God van de Leugen zit in het midden en de God van de Waarheid zit rechts.

Waarom? De God van de Waarheid zit niet links, want de god die links zit zegt dat de God van de Waarheid in het midden zit. De God van de Waarheid kan ook niet in het midden zitten, want hij spreekt altijd de waarheid en de god die in het midden zit, antwoordt dat de God van de Diplomatie in het midden zit.

Bijgevolg kan de God van de Waarheid alleen rechts zitten. De god die rechts zit, zegt dat de God van de Leugen in het midden zit. Vermits de God van de Waarheid enkel de waarheid spreekt, zit de God van de Leugen dus ook echt in het midden. Dat maakt dat de God van de Diplomatie links zit en dit keer gelogen heeft.