Juncker maakt zich zorgen over separatisme
Foto: EPA-EFE

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil niet dat Catalonië onafhankelijk wordt. Hij vreest dat andere regio’s zullen volgen.

‘Als we Catalonië toelaten om zich af te scheuren - en dat zijn onze zaken niet - dan zullen andere volgen’, zei Juncker in een speech aan de Luxembourg University. ‘Dat wil ik niet.’

Volgens hem zou de Europese Unie besturen dan te complex worden.

De Commissievoorzitter zei dat hij zich zorgen maakt over de separatistische tendensen in Europa. Eerder hielden de Schotten een referendum over onafhankelijkheid, en in verschillende Europese regio’s - waaronder in Vlaanderen - bestaan separatistische bewegingen.

Juncker riep de Spaanse premier Mariano Rajoy daarom nog eens op de situatie onder controle te brengen.

De Spaanse regering heeft duidelijkheid geëist over de vraag of Catalonië al of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Als de Catalaanse minister-president Puigdemont maandag bevestigt dat hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, krijgt hij tot donderdagochtend 19 oktober om dat recht te zetten. Anders zal de Spaanse regering artikel 155 in gang zetten. Daarmee kan ze de bevoegdheden van de Catalaanse autonome regio tijdelijk overnemen.

Over de Catalaanse vraag naar internationale bemiddeling zei Juncker dat de Commissie die rol niet kan opnemen als slechts een van de partijen dat vraagt.

De extreemlinkse partij CUP, die de minderheidsregering van Puigdemont in het zadel houdt, roept Puigdemont intussen op om de onafhankelijkheid duidelijk uit te roepen en de Spaanse dreiging van het opheffen van autonomie te negeren.