Vakbonden stoppen blokkades bij AB InBev, maar stellen ultimatum
Foto: hsb
De vakbonden schorten hun blokkades bij de brouwerijen van AB InBev alweer op, maar verwachten wel dat de directie tegen zondagavond 'een duidelijk signaal' geeft over de werkzekerheidsgarantie. 'Als er geen duidelijk antwoord komt, gaan de acties verder', zegt ACV-secretaris Kris Vanautgaerden.

Vrijdagochtend blokkeerden de vakbonden vrachtwagens aan de poorten van de brouwerijen in Leuven, Hoegaarden en Jupille. Dat gebeurde omdat de directie volgens de vakbonden niet wil ingaan op eisen rond een vernieuwing van een werkzekerheidsgarantie. De vakbonden willen die bestaande garantie, die gekoppeld is aan een inkomensgarantie voor mocht er toch een herstructurering zijn, verlengen en verbeteren.

De directie reageerde dat ze de dialoog 'op een constructieve manier' wil voortzetten, waarop de vakbonden rond 14.30 uur beslisten om de blokkades stop te zetten. 'We gaan terug rond de tafel zitten met de directie en geven het overleg alle kansen. Als we echter tegen zondagavond geen duidelijk antwoord hebben, gaan de acties maandagochtend voort. Het is een absolute voorwaarde om voort te onderhandelen', zegt Vanautgaerden.