Politie onder vuur na moord op 24-jarige studente
Foto: D.R.

Patrick V. (54) vermoordde zondag in Luik zijn buurmeisje, een 24-jarige Franse studente. Dat de man op vrije voeten was, stuit op veel onbegrip, want hij was al tweemaal veroordeeld voor verkrachting en had de studente al lastiggevallen.

De Franse studente diergeneeskunde Louise Lavergne stapte in februari 2015 – ze was toen 22 jaar – met een bizar verhaal naar de Luikse politie. Haar bovenbuurman in het gebouw aan de rue Basse-Wez, waar ze op kot zat, had een briefje onder haar deur geschoven met de melding dat hij met haar naar bed wou. Toen Louise de deur opende, stond de man daar plots helemaal naakt. Patrick V. excuseerde zich uitgebreid, maar Louise stapte toch naar de politie.

Die stelde van haar melding wel een informatieverslag op voor intern gebruik, maar géén officieel politieverslag dat naar het parket verstuurd moest worden.

Waarom de politie zo handelde, moet het gerechtelijk onderzoek uitmaken. Maar het was in elk geval een beslissing met zware gevolgen. Want als het parket de melding wél had gekregen, was Patrick V. wellicht opnieuw opgesloten. De Franse studente had er in februari 2015 geen benul van dat haar bovenbuurman tot twee keer toe veroordeeld was voor verkrachting en op dat moment vrij was onder voorwaarden. De politie en het parket wisten dat wél.

Als het parket op de hoogte was gebracht van het incident met de naakte man op het Luikse studentenkot, dan zou allicht zijn gebleken dat V. zijn voorwaarden had geschonden.

Mes in de borst

Vorige zondag, meer dan twee jaar na het eerste incident, klopte V. opnieuw aan bij het kot van Louise, inmiddels vierdejaarsstudente. Toen ze de deur opende, duwde V. haar naar binnen. Hij probeerde haar te verstikken en doodde haar uiteindelijk met een messteek in de borst. Aan de politie bekende V. maandag, na tien uur ondervraging, dat hij gehandeld had in een ‘vlaag van waanzin’. De jonge vrouw werd niet misbruikt.

Haar ongeruste verloofde en zijn moeder vonden ’s avonds het lichaam van het meisje op haar studentenkot. Ze was niet komen opdagen in de les.

Patrick V. bekende de moord pas toen de politie bebloede sokken in zijn vuilnisemmer had gevonden. De man werd in het verleden twee keer veroordeeld voor verkrachting. In 2003 kreeg hij drie jaar gevangenisstraf en kwam hij na een jaar vrij onder voorwaarden. In 2006 werd hij een tweede keer veroordeeld, ditmaal tot zes jaar cel. Hij moest bovendien ook nog de twee resterende jaren uitzitten die waren overgebleven van zijn eerdere straf. Bovendien werd hij na het beëindigen van zijn straf ook nog eens 5 jaar ‘ter beschikking van de regering gesteld’. Dat betekent dat hij op elk moment terug naar de cel kon worden gestuurd.

In 2010 kwam V. weer vrij onder voorwaarden. Sindsdien reed hij een onberispelijk parcours. Zeven jaar lang bleef hij uit de problemen en werkte hij bij Big Mat, een handel in bouwmaterialen in Luik.

Hij was een modelwerknemer, vertelde zijn baas Daniel Cataldo woensdag in de Franstalige pers. ‘Ik wist wat hij had gedaan, maar ik wilde hem een kans geven. Hij heeft die met beide handen gegrepen. Nu blijkt dat hij een monster is.’