Voormalige topvrouw AfD komt met nieuwe partij
Frauke Petry Foto: AP

Frauke Petry, de voormalige voorzitster van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD), geeft, na het AfD-succes bij de jongste parlementsverkiezingen, de politiek niet op. Ze stampt een nieuwe politieke formatie uit de grond. Met haar Blaue Partei (BP) wil ze vooral ten aanval trekken tegen de CDU van kanselier Angela Merkel.

Het AfD werd in 2013 opgericht en kende in zijn korte bestaan twee rivaliserende tendensen - een nationalistisch neoliberalisme dat niet echt aansloeg en een identitair-extremistische, die het AfD bij de Bondsdagverkiezingen een score van bijna 13 procent opleverde. Petry werd op 24 september onder AfD-vlag verkozen voor de Bondsdag, maar besloot daags nadien uit de partij op te stappen. Zij vond dat de partij, met controversiële uitspraken over het nazisme en over de moslims, te geradicaliseerd was geworden.

In een interview met de regionale krantengroep Redaktionsnetzwerk bevestigt Petry nu dat ze een nieuwe politieke formatie uit de grond stampt. Kort nadat ze was opgestapt bij AfD, droomden zij en haar man Marcus Pretzell al luidop van een nieuwe partij. Kort nadien raakte bekend dat ze de domeinnaam www.dieblauen.de al begin juli had geregistreerd.

Voor een nieuwe, eigen fractie, had Petry evenwel nog 35 medestanders nodig. Die heeft ze intussen wellicht gevonden.

Petry zegt uit te kijken naar de deelstaatverkiezingen van 2019 in Saksen en de volgende parlementsverkiezingen, in 2021. Saksen, in de voormalige DDR, is het bolwerk van Petry.