Trump probeert Obamacare met nieuw decreet te ontwrichten
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend dat het zorgstelsel van zijn voorganger Barack Obama moet afzwakken.

Het afschaffen van Obamacare, volgens velen een van de grootste verwezenlijkingen van Donald Trumps voorganger, was één van de grootste campagnebeloftes van de nieuwe Amerikaanse president. Maar via het parlement is dat vooralsnog niet gelukt, onder meer door dissidentie binnen Trumps eigen partij.

Met een nieuw executive order probeert de Republikein nu een nieuwe manier uit om Obamacare uiteindelijk te laten vervangen door Trumpcare, een uitgeklede versie van Obamacare. Concreet wil Trump zogenaamde ‘bare-bones’ ziekteverzekering - de goedkoopste, meest basic en minst gereguleerde soort - toegankelijker maken.

In plaats van in te tekenen op Obamacare, zouden bedrijven binnenkort gemakkelijker de handen ineen moeten kunnen slaan om samen (vergelijkbaar met een groepsaankoop, red.) dat soort verzekeringen aan te schaffen voor hun werknemers. In Amerikaanse media klinkt het dat het gaat om ‘de meest concrete stap om Obamacare te ontmantelen’ sinds Trump in januari de presidentiële eed aflegde.

Chaos

De Democratische oppositieleider Chuck Schumer was er als de kippen bij om Trumps manoeuvre te veroordelen. Volgens hem slaat de president ‘met een sloopkogel in zijn eentje onze hele gezondheidszorg’ aan diggelen. ‘Dit besluit zal chaos veroorzaken.’

Wanneer het voorstel in werking treedt, zullen miljoenen Amerikanen toegang krijgen tot goedkope en tijdelijke ziekteverzekeringen, waarin evenwel geen dekking wordt voorzien voor onder meer moederschap en verzorging voor pasgeborenen, voorgeschreven medicatie, psychische hulpverlening en verslavingszorg. Toch zal dat nog ettelijke maanden duren, omdat federale agentschappen het decreet eerst moeten implementeren. Dat kan pas na de nodige consultatierondes, waarbij onder meer naar publieke feedback geluisterd moet worden.

Daarom heeft Trump bij de ondertekening laten verstaan dat hij het Congres opnieuw zal verzoeken om het zorgstelsel van Obama af te schaffen.