Franse ex-minster gaat nieuw onafhankelijk dopingorgaan leiden
Foto: EPA

Valérie Fourneyron, in het verleden Frans minister van Sport, zal aan het hoofd staan van het nieuwe onafhankelijke orgaan voor dopingcontrole dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft opgericht. De ITA (Independent Testing Authority) moet zijn eerste tests uitvoeren tegen de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Het orgaan, dat er gekomen is na een aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zal onafhankelijk van de internationale federaties te werk gaan. Het WADA zal de werking ervan superviseren.

Fourneyron, één van de grondlegsters van het orgaan, zal de ITA als onafhankelijke voorzitster leiden. Daarnaast bestaat de administratieraad nog uit vier andere leden: de Turk Ugur Erdener (als vertegenwoordiger van het IOC), De Italiaan Francesco Ricci Bitti (als afgevaardigde van de internationale federaties), de Zimbabwaanse zwemster Kirsty Coventry (als vertegenwoordigster van de atleten) en de Chinees Peilie Chen (als onafhankelijk lid en expert in dopingmateries).