Peeters: ‘Advies effectentaks au sérieux nemen’
Foto: BELGA

Voor CD&V-vicepremier Kris Peeters moet het wetsontwerp rond de effectentaks de toets van de Raad van State en het Grondwettelijk Hof doorstaan, terwijl Open VLD de taks niet wil aanscherpen.

De Raad van State is in een advies erg kritisch voor de effectentaks. ‘De taks zoals de regering hem nu opstelt, is mogelijk discriminerend en schiet zijn doel, alle grote vermogens belasten, voorbij’, waarschuwt de Raad.

In de wandelgangen van het parlement stelde minister van Werk Kris Peeters, wiens partij in het Zomerakkoord de effectentaks voor meer fiscale rechtvaardigheid had doorgeduwd, dat de regering het advies grondig zal bekijken. ‘We moeten zorgen voor wetgeving die goed in mekaar steekt. We moeten serieuze wetsontwerpen in het parlement indienen die de toets van de Raad van State en het Grondwettelijk Hof kunnen doorstaan, niet alleen rond de effectentaks, maar ook rond andere domeinen.’

‘Het zou verkeerd zijn een advies van de Raad van State niet au sérieux te nemen’, benadrukte Peeters nog. Eerder liet Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne verstaan dat wijzigingen aan de effectentaks niet meer mogelijk zijn.

Oppositie

De oppositie ruikt politieke spanning en wou de tekst kunnen inkijken. Daar ging de meerderheid niet op in. Daarom vroeg de groene fractie in het parlement uitleg van de regering, waar eigenlijk enkel nog de vertrouwensstemming in de regering op de agenda stond.

Premier Michel antwoordde diplomatisch dat de regering het advies in overweging zal nemen wanneer het wetsontwerp een tweede keer op de regeringstafel belandt. Daarna zal de wettekst naar het parlement verhuizen.

De SP.A sloeg de christendemocraten om de oren met het advies. ‘Het zegt dat de grote vermogens niet zullen bijdragen. Indien jullie het vertrouwen geven aan de regering, dan wordt de taks gewoon begraven’, stelde Meryame Kitir.

Kristof Calvo (Groen) benadrukte dat de fiscale rechtvaardigheid al een jaar lang centraal staat in het debat. ‘Jullie schoven daarop de effectentaks als antwoord naar voren. De Raad van State zegt nu dat de effectentaks geen effect heeft’.

Ahmed Laaouej (PS) voorspelde dat er beroepen bij het Grondwettelijk Hof tegen de wet zullen volgen indien de tekst niet wordt aangepast aan het advies van de Raad van State.