Brits profrenner met hemofilie krijgt eredoctoraat aan universiteit

Alex Dowsett (29) heeft een eredoctoraat ontvangen van de Anglia Ruskin universiteit. De renner van Movistar, geboren met hemofilie, wordt geprezen als inspirator voor mensen die ondanks lichamelijke beperkingen zich grote doelen durven stellen en ze ook bereiken.

Hemofilie of bloederziekte is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Concreet: het bloed van een hemofilie-patiënt stolt minder snel dan dat van een gezond iemand. Wat niet bepaalt bevorderlijk is voor een wielrenner. Renners vallen wel eens en waar gevallen wordt, is vaak bloed te zien. Ondanks die handicap heeft Dowsett het toch aangedurfd om voor de wielersport te kiezen en is hij ook geslaagd in zijn missie. Dowsett is meervoudig Brits kampioen tijdrijden en een voormalig Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. Hij reed de voorbije vijf seizoenen voor Katusha, vanaf volgend jaar verdedigt hij de kleuren van Katusha.

“Deze erkenning betekent veel voor mij”, meldde Dowsett. “Ik heb nooit gestudeerd omdat ik mij vol op mijn wielercarrière heb gesmeten. Via mijn carrière hoopte ik hemofilie-patiënten te inspireren en aan te tonen dat ook zij zich doelen mogen stellen, ondanks hun ziekte. Wat trouwens geldt voor iedereen met een afwijking of een tegenslag: je moet er altijd het beste van zien te maken.”

De universiteit roemt Dowsett. “Alex heeft enorm veel moed, toewijding en opofferingsgezindheid getoond in zijn poging om de nadelen van hemofilie te overwinnen. Hij is geslaagd en zal een voorbeeld zijn voor al onze studenten, in het bijzonder voor de studenten sportwetenschappen en sportcoaching.”