8 tips voor de zoektocht naar een geschikt rusthuis
Ouderen genieten van een maaltijd in een rusthuis. Foto: iStockphoto
Het ene rusthuis is het andere niet. Met de regelmaat van de klok berichten de media over onderbezetting of ondermaatse kwaliteit in woonzorgcentra. Waar moet u op letten als u op zoek gaat naar een rusthuis? De Vlaamse Ouderenraad geeft acht tips.

1. Weet wat u wil

Hou goed voor ogen wat u zelf belangrijk vindt, en ga na of dat mogelijk is. Zijn er vaste uren waarop ik moét eten? Moeten de verplegers flexibel zijn? Kan ik zelf de muziekinstallatie bedienen? En is er voldoende personeel om mij te ondersteunen?

2. Hoeveel personeel is er?

De kwaliteit van de zorg hangt vaak samen met het aantal personeelsleden. 'De norm van de overheid is geen kwaliteitsnorm, maar enkel een juridische minimumvoorwaarde.' zegt Nils Vandenweghe, directeur bij de Vlaamse Ouderenraad. 'Wanneer een woonzorgcentrum stelt dat het meer personeel inschakelt dan wettelijk noodzakelijk is, moet u zeker vragen hoe veel er dat dan zijn.'

3. Het geluk gaat door de maag

Maaltijden zijn altijd belangrijk. Op papier kan een woonzorgcentrum goochelen met Franse termen en culinaire smoesjes, maar op het bord telt enkel wat er ligt. 'Vraag zeker een maandmenu, en kijk wat er steeds terugkomt. Vaak zien we dat tomatensaus en pasta populair zijn.' Informeer ook naar de flexibiliteit van de keuken. Is er aangepast voedsel voor mensen met een allergie?

4. Locatie, locatie, locatie

Net zoals bij de aankoop van een huis is ook de locatie van een woonzorgcentrum belangrijk. Is het gebouw makkelijk bereikbaar? Is er openbaar vervoer beschikbaar? Is er sociaal contact mogelijk, en voelen bezoekers zich ook welkom? Is er een café of cultureel centrum in de buurt?

5. Kostprijs

Een verblijf in een woonzorgcentrum is duur. Bovenop de dagprijs, die onder andere de kosten van de verzorging en logies omvat, kunnen de supplementen hoog oplopen. Bekijk dus altijd aandachtig wat niet inbegrepen is bij de dagprijs.

6. Graad van vrijheid

Een woonzorgcentrum gebruikt soms vrijheidsbeperkende maatregelen bij ouderen. Vraag zeker na of er hier een officieel beleid over bestaat. Wanneer worden bewoners vastgezet? Gebeurt dit vaak? 'In de praktijk is het soms heel druk, waardoor deze maatregelen gemakshalve worden toegepast. Als dit te vaak gebeurt, doet dat afbraak aan de menswaardigheid', meent Vandenweghe.

7. Maak eens een praatje

Praat eens met de bewoners vooraleer u een beslissing neemt. Bewoners zullen een realistischer beeld schetsen dan de rusthuisdirecteur.

8. Is er wel plaats?

U hebt uw ideale woonzorgcentrum gevonden? Nu nog een plaatsje bemachtigen. Vlaamse rusthuizen kampen met een tekort aan plaatsen. 'Begin dus tijdig met zoeken, want in veel gevallen is tijd om rustig te kijken en vergelijken er niet', waarschuwt Vandenweghe.