Jan Bakelants moet “een dringende operatie” ondergaan in België na zware val in Ronde van Lombardije
Foto: Photo News

Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije afgelopen zaterdag, blijft Jan Bakelants op de sukkel. De renner van AG2R werd meteen overgebracht naar het plaatselijk ziekenhuis in Como, waar de artsen zeven gebroken ribben, twee gebroken dorsale wervels en twee gebroken lendenwervels vaststelden. Daardoor moest hij op intensieve zorgen blijven en moet hij nu “een dringende operatie moeten ondergaan in België”. Dat meldt het management van Bakelants. De renner wordt vandaag nog gerepatrieerd en zal morgen/vrijdag in Leuven worden geopereerd.

Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije afgelopen zaterdag, werd Jan Bakelants meteen overgebracht naar het Sint Anna ziekenhuis in Como voor onderzoek, waar de artsen in samenwerking met dokter Eric Bouvat van zijn ploeg AG2R La Mondiale zeven gebroken ribben, twee gebroken dorsale wervels (D8 en D10) en twee gebroken lendenwervels (L1 en L3) vaststelden, waardoor hij op intensieve zorgen moest blijven.

“De breuken in de L3 zijn onstabiel en Jan zal hiervoor een dringende operatie moeten ondergaan in België”, laat zijn management nu weten. “Door onder meer een hemothorax was het de afgelopen dagen niet mogelijk om Jan over te brengen naar België. Nu zijn toestand intussen is gestabiliseerd, zal Jan vanmiddag (donderdag 12 oktober) overgebracht worden naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Gisteren is reeds een medisch team gearriveerd dat hem tijdens deze repatriëring zal bijstaan. Indien alles goed verloopt, zal hij dan vrijdag 13 oktober te Leuven geopereerd worden door een gespecialiseerde arts.”

RECONSTRUCTIE. “Zijn fiets moesten we met stokken uit de boom halen, Bakelants was vijf meter naar beneden gevallen”

De ouders van Jan, zijn vriendin Daphne en zijn dochtertje Julia waren sinds maandag in Italië om hem bij te staan. “Jan en zijn familie zijn erg onder de indruk van wat er gebeurd is, maar iedereen is zeer opgelucht dat hij naar België wordt gerepatrieerd en daar geopereerd zal kunnen worden. Nadien wacht Jan uiteraard nog een lange revalidatie”, aldus nog het management. “Jan en zijn familie danken iedereen om hen in deze moeilijke periode de nodige rust te gunnen, waarin zijn verder herstel prioritair is. Eenmaal de repatriëring en de operatie achter de rug zijn, kan er een verdere update gegeven worden.”

LEES OOK: Het hallucinante verhaal van Laurens De Plus na doodsmak: “Drie uur en half op harde brancard en in de gang van het ziekenhuis moeten slapen”