Van Besien daagt De Wever uit
Foto: Jan Van der Perre
Als lijsttrekker van een ‘progressief Bondgenootschap’ gaat Wouter Van Besien (Groen) in Antwerpen het gevecht aan met Bart De Wever (N-VA).

De partijcongressen van Groen en van SP.A krijgen zondag het laatste woord. Alleen zij kunnen een samenwerking ­tussen groenen en socialisten in Antwerpen nog in de weg staan. Vandaag worden de laatste loodjes gelegd, maar inhoudelijk zijn er geen obstakels meer. Van een kartel is geen sprake, de initiatiefnemers spreken van een progressief Bondgenootschap. De samenwerking bevat ook mensen van buiten de politiek (onafhanke­lijken).

Wouter Van Besien (Groen) trekt de lijst. Op de tweede plaats komt volgens Gazet van Antwerpen Jinnih Beels, de voormalige commissaris bij de Antwerpse politie en in die hoedanigheid het gezicht van de diversiteitscel (zie hiernaast). Op drie en vier staan socialisten, wellicht Tom Meeuws en Yasmine Kherbache.

Interne tegenstand
De samenwerking had veel voeten in de aarde. Van Besien was van meet af aan gewonnen om met de SP.A naar de kiezer te trekken en de socialisten  stonden niet weigerachtig tegenover zo’n coalitie. Maar de partij weegt in de gemeenteraad zwaarder en wilde het kopmanschap niet afstaan. Bij Groen was er ook  voorbehoud. Zitten de twee partijen inhoudelijk grotendeels op dezelfde lijn, de cultuurverschillen zijn reëel.

In de loop van dit jaar kantelden de verhoudingen. Goede peilingen stuwden Groen vooruit, het verbreden van de lijst naar mensen buiten de politiek masseerde de interne tegenstand. Dat Van Besien de lijst trekt, helpt natuurlijk ook. Voor de socialisten blijft dat slikken, maar de partij wil absoluut opnieuw regeren en beseft dat ze   geen schijn van kans maakt als ze zelfstandig naar de kiezer trekt. De Wever wil niet met de SP.A samenwerken. Groen profiteert alvast van de bestuurlijke knowhow die bij de socialisten aanwezig is.

Normaal moest de samenwerking twee weken geleden worden beklonken. Maar een peiling in Gazet van Antwerpen vertraagde de landing. De peiling suggereerde dat de twee partijen afzonderlijk beter zouden scoren. Maar het systeem imperiali (die de stemmen omzet naar zetels) bevoordeelt de grote partijen. Bovendien waarschuwde Van Besien voor al te snelle conclusies. Peilen naar een politieke combinatie die nog niet bestaat, blijft hachelijk.

Gamechangers
Dit progressief Bondgenootschap  daagt De Wever rechtstreeks uit. ‘Wij zijn de gamechangers, de mensen zijn de bulle­bakkerij beu’, zei  Groen-voorzitter Meyrem Almaci gisteren in Knack. De peiling in Gazet van Antwerpen voorspelt een nek-aan-nekrace tussen de N-VA en het Bondgenootschap. Wel verkoos 40 procent van de ondervraagden De Wever als burgemeester, tegenover 12 procent Van Besien. Mede daarom wilde die laatste uiterlijk een jaar voor de verkiezingen duidelijkheid over de lijstvorming.

Net als in 2006 en 2012 lijken de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen uit te zullen draaien op een tweestrijd. Dat maakt het voor de andere partijen  – CD&V, Open VLD, PVDA en Vlaams Belang –  niet makkelijk om daar een voet tussen te zetten. Wie  weet ziet Kris Peeters (CD&V) zich in de rol van scheidsrechter.