De eerste editie van de Famenne Ardenne Classic (1.1.) is woensdag op naam van de 26-jarige Nederlander Moreno Hofland gekomen. De renner van Lotto Soudal haalde het na 195 kilometer in Marche-en-Famenne, voor Emiel Vermeulen en Maxime Vantomme. Met Xandro Meurisse (zesde), Marvin Tasset (zevende), Dimitri Peyskens (achtste) en Dries De Bondt eindigden nog vier andere Belgen in de top tien.

De ontsnapping van de dag kwam in twee fases tot stand. Na heel wat aanvalspogingen scheidde een groepje van vier renners zich af van het peloton. De Belgen Kenny Molly en Lander Seynaeve kregen Jérôme Maynard en Marten Kooistra met zich mee. Wat later sloten ook nog Maxim Rusnac en David Boucher aan. In het peloton viel het niet stil en zorgde men ervoor dat de bonus nooit hoger kwam dan 3:15.

In de plaatselijke ronden maakte de Côte de Charneux het verschil. Kooistra moest zijn medevluchters als eerste laten rijden. Op 55 kilometer bleven alleen Kenny Molly en Jérôme Maynard vooraan over, maar ook zij zouden het niet tot het einde uitzingen.

In het peloton ging het snel. Roompot-Oranje en Wanty-Groupe Gobert bepaalden het tempo. Het peloton brak in stukken en onder impuls van Guillaume Martin vormde zich een nieuwe kopgroep van drie: ploegmaat Xandro Meurisse was mee, samen met de Nederlander Martijn Budding. Bij de laatste passage van de Côte de Charneux liet Martin zijn medevluchters achter, zonder echt te versnellen, maar het peloton was niet ver en op 7 kilometer werd Martin gegrepen door een groepje van zo’n 15 renners.

Finaal volgde een grotere hergroepering onder impuls van Lotto Soudal op 3 kilometer van de finish, waarna Frederik Backaert zijn kans waagde, zonder succes. Ook andere aanvallen loonden niet, zodat Hofland naar zijn eerste zege van het seizoen kon sprinten en de erelijst van de nieuwe Waalse koers mocht openen.