Catherine De Bolle topkandidate voor Europol
Foto: BELGA

De kans is groot dat Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, per 1 mei volgend jaar geen commissaris-generaal meer is. De Bolle staat in poleposition om de Brit Rob Wainwright op te volgen aan het hoofd van Europol. Dat vernam De Standaard.

Catherine De Bolle maakte al in mei van dit jaar bekend dat ze kandidaat was om de volgende directeur bij Europol te worden. Europol is de overkoepelende Europese politiedienst.

Ondertussen is De Bolle, na het doorlopen van een selectieprocedure, bij de laatst overgebleven drie kandidaten voor de functie. Na een interne selectieprocedure door de beheerraad van Europol kwam ze zelfs als meest geschikte van de drie kandidaten naar voor. Behalve de Belgische commissaris-generaal zijn ook de Tsjech Oldrich Martinu en de Nederlander Wil van Gemert weerhouden.

Het zijn de EU-ministers van Binnenlandse Zaken die dit jaar nog zullen beslissen wie zijn of haar intrek mag nemen in het Europol-hoofdkwartier in Den Haag. Uiteindelijk zal de eindbeslissing een politieke beslissing zijn. Allicht komt er in december duidelijkheid. Op 1 mei 2018 gaat de opvolg(st)er van de Brit Rob Wainwright aan de slag.